Mugur Isărescu: Inflaţia, pe un făgaş normal
Evoluţia inflaţiei în România a intrat pe un făgaş normal, a apreciat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul BNR.
Articol de Iulian Olescu, 08 Mai 2014, 13:36
Isărescu a făcut această apreciere după ce Banca centrală a revizuit în scădere prognoza pentru sfârşitul acestui an şi a identificat semnale puternice că lucrurile ar putea să sta chiar mai bine decât se estimează la acest moment.
Scăderile de preţuri înregistrate în primele trei luni ale acestui an sunt unul dintre aceşti indicatori, a explicat, astăzi, Mugur Isărescu, la prezentarea evoluţiei inflaţiei pentru primul trimestru.
Evoluţii mai favorabile s-au consemnat pe toate palierele factorilor ce determină inflaţia - a precizat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a explicat că valorile situate în jur de 1% în privinţa creşterii preţurilor de consum s-au datorat şi recoltei abundente de anul trecut, raportată la un agricol slab, în 2012, dar şi scăderii Taxei pe Valoare Adăugată de la 24 la 9%, la produsele de panificaţie.
Isărescu a mai arătat şi care sunt motivele pentru care Banca Naţională a României a îmbunătăţit prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an, de la 3,5 la 3,3 procente.
"Tendiţa generală arată o calmare pe toate fronturile a inflaţiei României. În trimestrul I al acestui an avem o evoluţie a preţurilor de consum care a rămas aproape la 1% toate cele trei luni - ianuarie, februarie şi martie. Preţurile la legume şi fructe au continuat să scadă. Nu avem probleme în ceea ce priveşte piaţa muncii, cu alte cuvinte, salariile cresc, dar sunt în corelaţie cu productivitatea. Bineînţeles este vorba şi de anul agricol: nu arată deloc rău, situaţia din agricultură, acum. Dar ştiţi cum este: toamna se numără bobocii", a atras atenţia guvernatorul BNR.
Unul dintre factorii majori care a contribuit la reducerea inflaţiei în trimestrul I 2014 s-a datorat efectului dat de disiparea efectului statistic generat de majorarea semnificativă a tarifului energiei, care a avut loc la începutul lui 2013.
Mugur Isărerscu a mai adăugat că şi deficitul de cerere internă a contribuit la o inflaţie relativ scăzută în primele trei luni ale acestui an, dar se constată, ca un element îmbucurător, faptul că acest deficit de cerere începe să se atenueze, menţionează redactorul RRA.