Mugur Isărescu despre relaxarea creditelor: Un prim pas spre diferenţierea impozitării
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a atras atenţia că principala preocupare a BNR este ca relaţia client-bancă să rămână suverană şi nedistorsionată şi a apreciat că această măsură poate conduce la impozitarea diferenţiată.
Articol de Radio România, 05 Februarie 2014, 08:53
Mugur Isărescu a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că Banca Naţională a României va păstra un ton echilibrat faţă de măsura de relaxare a creditelor pentru persoanele cu venituri mici anunţată de executiv, subliniind importanţa ca relaţia client-bancă să primeze unei decizii luată la nivel politic.
"Dacă stimulentul fiscal, reducerea de impozite, am înţeles, care este preconizată, este atrăgătoare, băncile să negocieze cu clienţii într-un anumit cadru. Această uşurare - nu i-aş spune nici rescadenţare, nici reeşalonare - este, de exemplu, preferabilă unei scheme pe care am văzut-o în ţări vecine, de exemplu convertirea la un curs de schimb fix a unor credite în valută şi cu lăsarea costurilor aşa, pe undeva în aer, să le suporte băncile, să le suporte altcineva", a subliniat Isărescu.
Totodată, guvernatorul BNR a apreciat că introducerea acestui pachet de măsuri pentru stimularea consumului ar putea conduce la "un prim pas spre diferenţierea impozitării", dacă se aplică pentru venituri sub 1.600 de lei.
"Introducerea pachetului de măsuri pentru stimularea consumului prin 'uşurarea' serviciului datoriei la bănci contra unor stimulente fiscale ar putea fi un prim pas spre diferenţierea impozitării, dacă se aplică pentru venituri sub 1.600 de lei. Este o schemă fiscală de care ar putea beneficia aproximativ 900.000 de debitori. La Banca Naţională am urmărit două aspecte pe care le considerăm esenţiale. În primul rând relaţia bancă - client, să nu fie ceva forţat şi să apară hazardul moral", a spus guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu este de părere că autorităţile trebuie să detalieze această schemă şi să o includă în buget, să se calculeze măsura în care veniturile bugetare vor fi recuperate prin creşterea consumului, din taxele pe acest consum suplimentar.
"Noi credem că o astfel de schemă este preferabilă schemelor care funcţionează în alte ţări din regiune, şi anume convertirea creditelor din valută în monedă naţională", a mai spus el.
Premierul Victor Ponta anunţa luni seara, că una dintre măsurile convenite cu organismele financiare interneaţionale se referă la faptul că aproape 900 de mii de persoane care au venituri mai mici decât salariul mediu net ar putea beneficia de o reducere a ratelor la credite începând din luna aprilie, dacă sunt cu plăţile la zi sau au întârzieri de cel mult 90 de zile.
Executivul speră ca această măsură să ducă la creşterea consumului.