Mugur Isărescu anunţă, din nou, majorarea inflaţiei
Banca Naţională modifică pentru a doua oară prognoza de inflaţie pentru sfârşitul lui 2011, ca urmare a scumpirilor înregistrate de la începutul anului.
Articol de Liza Diaconu, 05 Mai 2011, 15:38
Majorarea preţului la alimente şi la combustibil l-a determinat pe guvernatorul Mugur Isărescu să anunţe că estimarea ratei anuale ajunge la 5,1%, faţă de 3,6% procentul anunţat în februarie.
"5,1% - prognoza pentru sfârşitul anului - nu cuprinde, pentru că nu am putut să facem această evaluare, majorarea pe care o înţelegem că se va întâmpla, probabil în toamnă, la energia termică. Preţurile la legume şi fructe pentru întreg anul, deci contribuţia la inflaţia aceasta, probabil, de peste 5% este substanţială, este materializată în mare măsură în trimestrul I şi probabil că şi în lunile următoare. La combustibil probabil că vor mai fi ceva majorări, nu foarte mari însă, şi se menţine, datorită deciziilor luate, o contribuţie la produsele din tutun. Pentru la anul, atât preţurile produselor din tutun, cât şi preţurile volatile la legume şi fructe îşi vor diminua sensibil contribuţia", a afirmat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a reafirmat că Banca Centrală va monitoriza în continuare cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, aşa încât, prin utilizarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, pe termen mediu, şi a stabilităţii financiare.
Persistă deficitul de cerere, iar atenuarea treptată a acestui indicator - spunea guvernatorul - se poate face numai prin creşterea producţiei interne.
"Este bine că salariile cresc momentan peste ritmul de creştere a productivităţii muncii şi că aprecierea leului faţă de dolari a redus anticipaţiile de creştere a preţurilor produselor petroliere, precum şi a altor preţuri de import, dar nu este suficient", a mai adăugat guvernatorul BNR.
S-a făcut afirmaţia în presă - spunea guvernatorul - că Banca Centrală tipăreşte bani şi că alimentează astfel inflaţia, însă afirmaţia este falsă.
Majorarea inflaţiei se datorează creşterii preţurilor la alimente
Masa monetară în România este mult mai mică. Din decembrie 2009, a avut loc o creştere foarte modestă şi, din 2010, a început chiar să scadă.
"Nu aici trebuie căutată cauza inflaţiei", consideră Mugur Isărescu.
Toată creşterea inflaţiei din primele patru luni s-a datorat, aşa cum spunea guvernatorul, creşterii preţurilor mărfurilor alimentare de pe pieţele internaţionale, dar şi condiţiilor de pe piaţa internă, precum şi creşterii preţului petrolului pe piaţa internaţională.
Cursul de schimb are influenţă directă în preţuri. Încet, dar sigur, economia îşi revine - susţine Mugur Isărescu - şi va induce încrederea în stabilitatea preţurilor.
Guvernatorul BNR a mai atras atenţia asupra riscurilor ca alegerile de anul viitor să accentueze inflaţia, ca urmare a unor posibile decizii politice legate de campania electorală, dar şi asupra pericolelor care ar decurge din relaxarea programului de consolidare fiscală ce însoţeşte măsurile de redresare economică.
Mugur Isărescu crede că, pe măsură ce aceasta se va produce, şi cererea internă, mai exact consumul, va creşte.
Prognoza de joi este completată de datele Institutului de Statistică. Pentru primul trimestru al acestui an, atât cifra de afaceri, cât şi comenzile noi din industrie au crescut cu un sfert faţă de perioada similară din 2010, creşteri înregistrate în toate sectoarele şi grupele industriale.