Motivarea Curţii Constituţionale reînvie disputele Putere-Opoziţie
Prezentarea motivării deciziei luate de Curtea Constituţională în privinţa comasării alegerilor locale a determinat reluarea disputelor dintre Putere şi Opoziţie.
Articol de Iulia Gherman, 04 Februarie 2012, 10:59
PDL recunoaşte că decizia Curţii îi afectează imaginea, dar declară că o va respecta, în timp ce UDMR nu respinge total ideea alegerilor anticipate.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean este de părere că partidele politice aflate la putere trebuie să se conformeze acestei hotărâri.
"Categoric, declararea neconstituţională a unui act normativ pe care puterea şi Partidul Democrat l-au susţinut şi l-au trecut prin parlament nu este un lucru care să nu te afecteze", a declarat acesta.
UDMR: Alegeri locale, în iunie
Decizia şi motivarea Curţii Constituţionale oferă Uniunii Democrate Maghiare din România certitudinea organizării alegerilor locale în iunie.
Preşedintele Kelemen Hunor afirmă că cea mai simplă opţiune ar fi apoi desfăşurarea alegerilor parlamentare în noiembrie, dar că Uniunea, deşi nu insistă pe varianta anticipatelor, nici nu exclude această idee.
"Alegerile locale vor fi în iunie. Asta este un lucru cert. În rest, lucrurile rămân în continuare discutabile. Putem face alegeri anticipate, dar putem să mergem până în noiembrie exact la termen. Asta este varianta cea mai simplă", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Opoziţia salută decizia Curţii
Opoziţia consideră că explicaţiile oferite înseamnă revenirea la normalitate a proceslui electoral şi cere demisia Guvernului pentru acest nou eşec legislativ.
USL crede că judecătorii Curţii Constituţionale au confirmat prin decizia lor că amânarea alegerilor locale ar fi fost un proces nedemocratic şi neconstituţional.
Senatorul PSD, Toni Greblă respinge clar suprapunerea alegerilor şi pe motivul că mesajele candidaţilor la alegerile locale sunt diferite de cele ale canditaţilor ce vizează Parlamentul României.
"Nu pot fi suprapuse alegeri care au mesaj politic diferit şi, totodată, nu există un motiv constituţional şi legal pentru prelungirea mandatului aleşilor locali", susţine el.
O altă cerinţă a USL este demisia Guvernului Boc pentru modul în care a tratat problema amânării alegerilor locale.
Potrivit motivării Curţii Constituţionale a României, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare restrânge exercitarea dreptului la vot şi încalcă dreptul de a fi ales.
Nu respectă Constituţia nici prevederile prin care sunt prelungite mandatele aleşilor locali, nici modul de delimitare a colegiilor uninominale, se mai scrie în motivarea CCR.
Citeşte aici motivarea Curţii Constituţionale.