Moţiunea simplă pe tema Justiției intră la vot
Moţiunea simplă în care se cere demisia ministrului Justiţiei va fi votată astăzi în Camera Deputaţilor, după ce ieri, la dezbaterile din plen, Tudorel Toader a fost criticat, inclusiv din rândurile PSD.
Articol de Cătălin Purcaru, 06 Martie 2019, 09:11
Fostul ministru Florin Iordache i-a reproşat că nu s-a consultat cu magistraţii înainte de a veni cu Ordonaţa de urgenţă 7 şi i-a amintit că există posibilitatea remanierii.
Iar opoziţia l-a acuzat că face modificări legislative cu singurul scop de a proteja lideri politici acuzaţi de corupţie.
Modificările aduse legilor justiţiei, înfiin?area sec?iei pentru anchetarea magistraților și faptul că nu s-a reușit ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare de către Comisia Europeană sunt câteva dintre reproșurile opoziției.
Deputatul PNL Ioan Cupșa susține că nu s-au luat măsurile necesare pentru îmbunătățirea funcționării parchetelor și a instanțelor de judecată.
Ioan Cupșa:Sistemul judiciar este destabilizat, corpul profesional al magistratului este afectat, independența justiției este pusă la îndoială, așa cum independența judecătorilor și imparțialitatea procurorilor sunt amenințate.
În replică, ministrul Tudorel Toader a afirmat că moţiunea simplă a opoziţiei are conţinutul unei declaraţii politice.
Tudorel Toader: Am convingerea faptului că dumneavoastră, cei prezenți, indiferent din stânga sau din dreapta sălii sau eșicherului politic, cunoașteți realitatea. Îmi asum tot ceea ce eu am făcut sau fac în calitate de ministru al justiției și nu îmi asum ceea ce alții au făcut sau fac în domeniul justiției.
Critici la adresa ministrului Toader au venit și din partea social-democraților.
Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, i-a cerut ministrului să spună când va da ordonanța de urgență pentru punerea în aplicare a articolelor declarate constituționale din Codurile Penal și de Procedură Penală.
Totodată, Florin Iordache i-a reproșat ministrului că a adoptat Ordonanța 7 fără să se consulte cu asociațiile magistraților, spre deosebire de dezbaterile din Parlament asupra legilor justiției.
Florin Iordache:Ceea ce s-a făcut bine aici s-a făcut prin consultare. Și am ascultat toată lumea. Și, domnule ministru, cred că nu întâmplător putem asculta și opoziția, că în luările de cuvânt și ei au spus lucruri bune. Luați exemplul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, prin consultare și cu așezare la aceeași masă a tuturor, putem avea niște legi mai bune, domnule ministru.
Critici au venit şi de la UDMR, principala formaţiune care susţine coaliţia PSD-ALDE în Parlament.
Liderul Uniunii, Kelemen Hunor a declarat aseară că, de această dată, UDMR nu îl va mai susţine pe Tudorel Toader. O decizie oficială va fi luată în această dimineaţă la şedinţa grupului deputaţilor UDMR.