Moţiunea simplă pe sănătate va fi dezbătută pe 9 mai
Update-Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit, marţi, ca moţiunea simplă depusă pe tema sănătăţii de către deputaţii PSD şi PNL să fie dezbătută luni, 9 mai de la ora 16.00.
Articol de Angela Bârgoan, 03 Mai 2011, 11:56
Secretarul Biroului Permanent, Niculae Mircovici, a precizat că tot, luni, ar putea să aibă loc şi votul privind moţiunea simplă, dacă a doua zi, marţi, nu va avea loc sesiune de vot final.
Reamintim că luni, opoziţia a depus o moţiune simplă intitulată "Sistemul deMoţiunea simplă intitulată "Sistemul de Sănătate din România, la cod roşu" a fost depusă de opoziţie, luni, la Camera Deputaţilor.
"Prezenta moţiune este îndreptată către adevăraţii responsabili ai modului în care sistemul sanitar este distrus sistematic: Traian Băsescu şi guvernul PDL condus de Traian Băsescu, uneori de Emil Boc şi mai des de Elena Udrea în numele lui Traian Băsescu. Toate măsurile nesăbuite, toate măsurile de chinuire a poporului român sunt asumate de Traian Băsescu şi acoliţii lui PDL-işti ori transfugi de la alte partide, cei care sunt răspunzători de soarta din ce în ce mai greu de îndurat de către românii de rând. Moţiunea are ca scop adoptarea unui program de măsuri realist, imediat, în concordanţă cu aşteptările oamenilor, ale profesioniştilor din sistem şi prevederile constituţionale", se arată în textul moţiunii.
Semnatarii moţiunii simple îl acuză pe Traian Băsescu că "a împins România în braţele FMI" şi a propus reducerea cheltuielilor din sănătate, reducerea paturilor de spital, închiderea de unităţi medicale, trecerea în şomaj a medicilor şi a asistenţilor medicali, deteriorarea activităţii medicilor de familie.
Consecinţele modului în care este gestionat acest sector sunt, în opinia parlamentarilor opoziţiei, generalizarea sărăciei din sistemul sanitar românesc, lipsa de acces la tratamente şi medicamente, micşorarea salariilor, diminuarea puterii de cumpărare a pensionarilor şi a salariaţilor din sistem.
"Vorbim aici de complexitatea modului în care este condus prost sistemul de sănătate astăzi. Vorbim de medicina de familie, de spitale, de restructurare, de faptul că nu se asigură medicamente. Vorbim de fapt de ceea ce întâlnim în viaţa de zi cu zi, adică un sistem sanitar neperformant, un sistem sanitar prost gestionat, un sistem sanitar care este împotriva cetăţeanului, şi nu pentru el", a precizat deputatul PNL, Eugen Nicolăescu.
Parlamentarii USL acuză că 65 la sută din spitalele închise aparţin unor comunităţi conduse de primari ai opoziţiei parlamentare, în timp ce în comunităţile conduse de primari ai principalului partid susţinător al Guvernului nu s-a închis niciun spital.
"Această politizare este inacceptabilă şi ea va face obiectul unei comisii de anchetă parlamentară. Domnule prim-ministru, argumentele aduse de Ministerul Sănătăţii în sprijinul raţionalizării spitalelor sunt cel puţin discutabile şi unele chiar proaste. Dar ele nu sunt nici măcar aplicate corect, ceea ce ne arată clar că nu doriţi reforma sistemului sanitar, sau şi mai grav, nu ştiţi cum să o faceţi. În concluzie, pentru aceste motive vă solicităm în numele cetăţenilor pe care-i reprezentăm în Parlament să vă daţi demisia", se arată în textul moţiunii simple privind sănătatea.
Parlamentarii USL menţionează că, potrivit analizelor indicatorilor, sănătatea românilor este din ce în ce mai precară, România având situaţia cea mai proastă dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Moţiunea simplă este semnată de 114 deputaţi PSD şi PNL.