Moţiunea simplă pe sănătate, respinsă în Camera Deputaţilor
Moţiunea simplă pe sănătate, depusă de Uniunea Social Liberală, a fost respinsă în Camera Deputaţilor.
Articol de Andrei Şerban, 09 Mai 2011, 19:13
Moţiunea simplă privind sănătatea, depusă de parlamentarii USL, nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Ea trebuia să primească susţinerea majorităţii deputaţilor prezenţi, dar cu 134 de voturi pentru, 137 împotrivă şi 3 abţineri, această moţiune nu a fost adoptată.
Textul moţiunii a fost citit de deputatul PSD, Rodica Nasar, care a susţinut că reforma guvernului în domeniul sănătăţii este pură demagogie.
"Actualul program de guvernare are doar prevederi segmentare privind sănătatea şi sistemul de sănătate. Medicina primară, de familie, este un segment elocvent pentru modul în care se distruge ceea ce ar fi trebuit dezvoltat, pentru a se realiza prevenţie, educaţie sanitară, consultaţii şi o triere a pacienţilor la intrarea în sistem", a afirmat Rodica Nasar.
Până la votul final au mai luat cuvântul deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, fost ministru al sănătăţii, care a subliniat că reforma în acest domeniu în România este la comanda FMI şi ea se referă doar la reducerea numărului de paturi şi a sumelor pentru medicamente.
Deputatul UDMR, Derzsi Akos, a subliniat faptul că opoziţia, atunci când trebuia să susţină bunele reforme din sănătate ale actualului guvern, vine cu o serie de critici neîntemeiate.
De asemenea, PDL a votat pentru respingerea moţiunii, susţinând reformele ministrului sănătăţii.
În răspunsul său, ministrul Cseke Attilla a afirmat că reforma în sănătate a fost realizată de actualul guvern în aceleaşi condiţii în care doreau să facă reformă şi miniştrii PSD, dar care nu au reuşit acest lucru, din cauza unor presiuni politice interne.
"Moţiunea este un drept al opoziţiei pe care îl voi respecta întotdeauna. Ar trebui să fim, totuşi, atât de mari, toţi cei care am condus acest minister şi am avut tangenţă cu problemele multiple ale sistemului sanitar, să criticăm când e de criticat, dar să şi venim cu soluţii, dacă avem altă viziune", a afirmat ministrul sănătăţii.
Actuala politică din domeniul sănătăţii a fost criticată de către deputatul PSD, Nicolae Bănicioiu, care a reamintit că România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, dar şi cea mai mare rată de mortalitate a femeilor la naştere.
Aceste date trebuie să-i determine pe cei responsabili să abordeze problemele din sănătate mai serios şi fără politicianism - a mai spus deputatul PSD, Nicolae Bănicioiu.