Moţiunea simplă pe sănătate, dezbătută, luni
Update- Moţiunea simplă pentru sănătate, depusă de USL, a fost citită de deputatul PSD, Rodica Nassar, preşedinte al Comisiei de Sănătate din Cameră, care consideră că care a susţinut că reforma guvernului în domeniul sănătăţii este pură demagogie.
Articol de Simona Mihăescu, 09 Mai 2011, 09:14
Rodica Nasar a afirmat că actualul program de guvernare are doar prevederi segmentare privind sănătatea şi sistemul de sănătate.
"Medicina primară, de familie, este un segment elocvent pentru modul în care se distruge ceea ce ar fi trebuit dezvoltat, pentru a se realiza prevenţie, educaţie sanitară, consultaţii şi o triere a pacienţilor la intrarea în sistem", a mai spus preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.
PD-L va vota pentru respingerea moţiunii şi susţine reformele ministrului sănătăţii.
În răspunsul său, ministrul Cseke Attilla a afirmat că reforma în sănătate a fost realizată de actualul guvern în aceleaşi condiţii în care doreau să facă reformă şi miniştrii PSD, dar care nu au reuşit acest lucru, din cauza unor presiuni politice interne.
"Moţiunea este un drept al opoziţiei pe care îl voi respecta întotdeauna. Ar trebui să fim, totuşi, atât de mari, toţi cei care am condus acest minister şi am avut tangenţă cu problemele multiple ale sistemului sanitar, să criticăm când e de criticat, dar să şi venim cu soluţii, dacă avem altă viziune", a mai spus ministrul sănătăţii.
Semnatarii moţiunii simple îl acuză pe preşedintele României, Traian Băsescu, că a împins ţara noastră în braţele FMI şi a propus reducerea cheltuielilor din sănătate, reducerea paturilor de spital şi închiderea de unităţi medicale.
Potrivit moţiunii, în anul 2009 România avea o natalitate de 10,4 născuţi vii la mia de de locuitori, inferioară mediei UE, iar speranţa de viaţă la naştere în ţara noastră este şi ea una dintre cele mai mici din UE.
România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile, susţin reprezentanţii opoziţiei, de 2,3 ori mai mare decât media UE, şi că mortalitatea în România este cu 55% mai mare decât în Uniunea Europeană.
În moţiune se mai arată că reforma sistemului de sănătate este o afirmaţie demagogică şi că actualul program de guvernare are doar prevederi segmentare privind sănătatea şi sistemul de sănătate şi nu există un scop definit sau nişte rezultate măsurabile ale acestei guvernări.
Din aceste motive, USL solicită demisia premierului Emil Boc.
Cod roşu la sistemul de sănătate
Opoziţia a depus o moţiune simplă intitulată "Sistemul de Sănătate din România, la cod roşu" a fost depusă de opoziţie, luni, la Camera Deputaţilor.
"Prezenta moţiune este îndreptată către adevăraţii responsabili ai modului în care sistemul sanitar este distrus sistematic: Traian Băsescu şi guvernul PDL condus de Traian Băsescu, uneori de Emil Boc şi mai des de Elena Udrea în numele lui Traian Băsescu. Toate măsurile nesăbuite, toate măsurile de chinuire a poporului român sunt asumate de Traian Băsescu şi acoliţii lui PDL-işti ori transfugi de la alte partide, cei care sunt răspunzători de soarta din ce în ce mai greu de îndurat de către românii de rând. Moţiunea are ca scop adoptarea unui program de măsuri realist, imediat, în concordanţă cu aşteptările oamenilor, ale profesioniştilor din sistem şi prevederile constituţionale", se arată în textul moţiunii.
Consecinţele modului în care este gestionat acest sector sunt, în opinia parlamentarilor opoziţiei, generalizarea sărăciei din sistemul sanitar românesc, lipsa de acces la tratamente şi medicamente, micşorarea salariilor, diminuarea puterii de cumpărare a pensionarilor şi a salariaţilor din sistem.
"Vorbim aici de complexitatea modului în care este condus prost sistemul de sănătate astăzi. Vorbim de medicina de familie, de spitale, de restructurare, de faptul că nu se asigură medicamente. Vorbim de fapt de ceea ce întâlnim în viaţa de zi cu zi, adică un sistem sanitar neperformant, un sistem sanitar prost gestionat, un sistem sanitar care este împotriva cetăţeanului, şi nu pentru el", a precizat deputatul PNL, Eugen Nicolăescu.
Parlamentarii USL acuză că 65 la sută din spitalele închise aparţin unor comunităţi conduse de primari ai opoziţiei parlamentare, în timp ce în comunităţile conduse de primari ai principalului partid susţinător al Guvernului nu s-a închis niciun spital.
Parlamentarii USL menţionează că, potrivit analizelor indicatorilor, sănătatea românilor este din ce în ce mai precară, România având situaţia cea mai proastă dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Moţiunea simplă este semnată de 114 deputaţi PSD şi PNL.
Textul integral al moţiunii pe sănătate pe site-ul:www.politicaromaneasca.ro