Moţiunea simplă împotriva ministrului de Interne, respinsă
Documentul cerea demisia ministrului de interne pentru modul în care a fost gestionată intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.
Articol de Angela Matei, 12 Septembrie 2018, 09:26
UPDATE: Moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului de interne, Carmen Dan, a fost respinsă, astăzi, de Camera Deputaţilor.
Documentul cerea demisia ministrului de interne pentru modul în care a fost gestionată intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.
Deputaţii au respins şi propunerea opoziţiei de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă pe tema aşa-ziselor interceptări ilegale despre care au vorbit în spaţiul public unii reprezentanţi ai PSD.
-----------------------------------------------------------------------
Este primult test cu care se confruntă guvernul în actuala sesiune parlamentară, însă, fiind vorba despre o moţiune simplă, procedural, demersul nu se finalizează prin obligativitatea luării unei decizii.
Cu toate acestea, liberalii cer demisia ministrului de interne, Carmen Dan, pentru modul în care a fost gestionată intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august şi pentru imaginea creată României în plan extern.
În răspunsul său, Carmen Dan a explicat că mitingul din 10 august nu a fost unul paşnic şi a fost tratat ca o manifestaţie cu risc asupra ordinii publice, însă intervenţia jandarmilor a fost una legală.
Precizările ministrului de interne nu i-au convins pe reprezentanţii opoziţiei, însă Carmen Dan a fost susţinută de colegii săi din coaliţia de guvernare, ceea ce se va reflecta şi în rezultatul votului.
Pe ordinea de zi a plenului de astăzi se va afla şi proiectul privind înfiinţarea unei comisii de anchetă pe tema interceptărilor ilegale.
Propunerea aparţine tot opoziţiei, respectiv PMP şi PNL, care invocă declaraţiile publice ale unor actuali şi foşti lideri ai PSD referitoare la interceptarea unor mesaje şi punerea acestora la dispoziţia ministrului de interne.
Reprezentanţii opoziţiei spun că trebuie clarificat dacă instituţii ale statului au fost implicate în dispute politice.