Moţiunea simplă a PDL pe tema energiei, respinsă de deputaţi
Camera Deputaţilor a dezbătut, luni, în plen, moţiunea simplă în domeniul energiei iniţiată de PDL. În urma votului, moţiunea a fost respinsă.
Articol de Ioana Tănase, 17 Martie 2014, 08:54
UPDATE Deputaţii au respins, prin vot, moţiunea simplă pe energie, iniţiată de 51 de deputaţi democrat-liberali şi neafiliaţi.
185 de deputaţi au votat împotrivă, 48 pentru şi 76 s-au abţinut, după cum transmite redactorul Iulia Gherman. Moţiunea s-a numit "Sectorul energetic, ruinat de mafia PSD-istă", iar semnatarii cereau, între altele, ministrului economiei să renunţe la calendarul de liberalizare a preţurilor la gaze naturale şi să elaboreze de urgenţă strategia energetică naţională.
Moţiunea a fost dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor.
Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a declarat că probabil luna viitoare, ANRE va realiza ultima mărire de preţ în domeniul gazelor naturale, iar guvernul face eforturi pentru ca preţul să scadă faţă de cel prevăzut în calendarul asumat cu FMI
Site-ul politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO votul din plenul Camerei Deputaţilor privind moţiunea simplă a PDL pe tema energiei.
Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Economiei, Constantin Niţă, să renunţe la calendarul de liberalizare a preţurilor la gaze naturale şi să elaboreze de urgenţă strategia energetică naţională, prin dialog cu toţi actorii implicaţi şi prin consultarea experţilor români.
Ei subliniază că una dintre cele mai aprige dispute din interiorul alianţei USL a avut ca miză sectorul energetic şi că responsabil pentru soarta acestuia a fost şi este ministrul Constantin Niţă.
Semnatarii acuză PSD că doreşte să controleze direct sectorul energetic şi susţin că efectul final al introducerii impozitului pentru construcţii speciale va fi creşterea în lanţ a preţurilor, iar banii obţinuţi din acciza de 7 eurocenţi pe litru de benzină şi motorină vor fi utilizaţi în scopuri electorale.
Fostul ministru al economiei, deputatul PDL Lucian Bode a prezentat textul moţiunii şi principalele solicitări ale semnatarilor.
"Să renunţe la calendarul de liberalizare a preţurilor la gaze naturale, să implementeze Ordonanţa 109/2011 în spiritul şi litera acesteia, să elaboreze de urgenţă strategia energetică naţională, să renunţe la impozitul pe construcţii speciale şi să înceteze să mai pună noi sarcini fiscale", a spus Lucian Bode.
Ministrul economiei Constantin Niţă a răspuns semnatarilor moţiunii.
"Calendarul de liberalizare? Trebuie să-l întrebaţi pe domnul Boc - şi l-a asumat şi noi l-am continuat. Nu am făcut altceva decât să respectăm memorandumul încheiat cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar şi facem eforturi ca preţul gazelor naturale să nu ajungă la calendarul pe care el a fost stabilit până la sfârşitul anului 2014. În ceea ce priveşte creşterea accizelor la carburanţi - păi aţi uitat sintagma "Aici sunt banii dvs." Doriţi să facem autostrăzi în România. Cu ce bani?", a spus Constantin Niţă.
Moţiunea va fi votată marţi în plenul Camerei Deputaţilor, iar pentru a fi adoptată are nevoie de votul favorabil exprimat de majoritatea deputaţilor prezenţi la sesiunea de vot
Aici textul moţiunii
Ultima moţiune iniţiată de PDL a fost pe tema descentralizării, dar nu a putut fi discutată în plen deoarece mai mulţi deputaţi ai PPDD şi-au retras semnăturile.