Moţiunea Opoziţiei pe tema CFR Marfă, respinsă
Semnatarii moţiunii au solicitat prezentarea în Parlament, a unei strategii pentru dezvoltarea sectorului feroviar din România şi declanşarea unei anchete de către Corpul de control al primului ministru.
Articol de Iulia Gherman, 28 Octombrie 2013, 18:45
Plenul Camerei Deputaţilor a respins cu 50 de voturi pentru, 19 abtineri şi 224 împotrivă moţiunea simplă iniţiată de PDL şi PP-DD pe tema nefinalizării procesului de privatizare a Companiei CFR Marfă.
PDL preciza că, prin moţiunea pe tema privatizării CFR Marfă, aşteaptă răspuns la mai multe întrebări.
Semnatarii moţiunii au solicitat ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, să precizeze, dacă privatizarea CFR Marfă va fi reluată, ce măsuri va lua Guvernul pentru evitarea unui nou eşec, ce preţ se va obţine în urma viitoarei privatizări, ce se va întâmpla cu angajaţii CFR Marfă.
"Aşteptând răspunsurile legate de această operaţiune ezoterică, iniţiatorii acestei moţiuni simple solicită următoarele: asumarea unei dezbateri publice autentice asupra noii strategii de privatizare a companiei, inclusiv la nivel parlamentar, realizarea unei evaluări corecte a activelor companiei şi a poziţiei acesteia pe piaţă, declanşarea unei anchete a Corpului de control al Primului ministru în ceea ce priveşte elaborarea hotărârilor de guvern prin care a fost aprobată strategia de privatizare şi condiţiile contractului de vânzare-cumpărare pentru CFR Marfă", a spus deputatul PDL Alexandru Nazare.
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat că procesul de privatizare a CFR Marfă va continua şi că a fost înfiinţat un grup de lucru format din reprezentanţi ai ministerului, ai FMI, Comisiei Europene, Băncii Mondiale, Consiliului Concurenţei şi ai Cancelariei Primului Ministru, echipă care are ca primă responsabilitate delimitarea cadrului în care se va desfăşura noul proces de privatizare.
"Referitor la estimarea preţului ce urmează a fi obţinut, compania va face obiectul unui nou raport de evaluare. Se estimează că ar fi necesară o disponibilizare de circa 1.416 angajaţi, care a şi fost convenită, şi pentru acest lucru se are în vedere continuarea demersurilor pentru includerea CFR Marfă pe lista societăţilor care vor beneficia de prevederile OUG 36/2013", a spus Mănescu.
Votul asupra moţiunii referitoare la privatizarea CFR Marfă va fi dat, mâine, de plenul Camerei Deputaţilor.