Moțiunea împotriva ministrului fondurilor europene, votată săptămâna viitoare
Semnatarii moţiunii solicită demisia ministrului de resort, acuzând dezastrul mangamentului fondurilor structurale în România.
Articol de Alina Stănuţă, 06 Aprilie 2018, 10:12
Senatorii vor dezbate şi vota săptămâna viitoare moţiunea simplă iniţiată de PNL şi PMP împotriva ministrului fondurilor europene, Rovana Plumb.
De asemenea, e de aşteptat ca deputaţii din Comisia Juridică să înainteze raportul asupra propunerii legislative prin care condamnaţii pentru corupţie, la maximum cinci ani de închisoare, ar putea executa pedeapsa la domiciliu.
Semnatarii moţiunii solicită demisia ministrului de resort, acuzând dezastrul mangamentului fondurilor structurale în România.
Am trecut de jumătatea programării financiare 2014-2020, nu am atras decât 10% bani europeni şi riscăm să pierdem anual miliarde de euro, arată semnatarii moţiunii.
Pe de altă parte, la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, proiectul de lege prin care persoanele care vor primi condamnări pentru corupţie de maximum cinci ani de închisoare ar putea beneficia de executarea pedepselor la domiciliu ar putea primi raport.
Discuţiile din această săptămână din Comisia Juridică s-au purtat asupra a trei legi iniţiative separat de PNL, UDMR şi, respectiv, de parlamentari ai puterii şi ai UDMR.
Acestea au fost restrânse în final într-un singur document, din care sunt excluse majoritatea propunerilor opoziţiei.
Forma agreată de majoritatea deputaţilor din Comisie prevede, între altele, posibilitatea ca persoanele condamnate la până la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţei să poată beneficia de măsuri alternative de executare a pedepsei, inclusiv la domiciliu sau doar în weekend-uri într-un centru special înfiinţat.
Liberalul Ioan Cupşa a declarat că proiectul iniţiat de PNL a fost denaturat prin amendamente de social-democraţi şi că partidul său va contesta legea la Curtea Constituţională dacă plenul Camerei Deputaţilor va adopta propunerile agreate de Comisia Juridică.
În replică, preşedintele Comisiei Juridice, social-democratul Eugen Nicolicea, a precizat că România trebuie să introducă în legislaţia naţională şi măsuri alternative de executare a pedepselor inspirate de practica internaţională în domeniu.