Moțiunea de cenzură versus Cabinetul Boc
Premierul Emil Boc este pus pentru a opta oară în faţa unei moţiuni de cenzură la adresa Cabinetului pe care îl conduce.
Articol de Alina Stănuţă, 16 Martie 2011, 19:17
Pe lângă demersul parlamentar iniţiat de parlamentarii PNL, PSD şi PC, Cabinetul Boc este sancţionat printr-un protest de stradă şi de marile confederaţii sindicale, care au adus la Bucureşti mai multe mii de oameni nemulţumiţi de impunerea noului Cod al Muncii prin angajarea răspunderii.
Iar demersul sindicatelor nu se opreşte aici, căci marile confederaţiile sindicale au anunţat că vor ataca noul Cod al Muncii la Curtea Constituţională.
Titlul moţiunii de cenzură "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate" spune totul despre punctul de vedere al opoziţiei, în timp ce locurile de muncă mai multe sau flexibilizarea pieţei muncii sunt argumentele avansate de reprezentanţii guvernului.
Reprezentanţii opoziţiei spuneau că moţiunea de cenzură se doreşte a fi o formă de sancţionare, atât a măsurilor noi introduse în Codul Muncii, cât şi modului în care ele sunt adoptate.
Noile prevederi ale Codului Muncii duc la creşterea instabilităţii salariaţilor români pe piaţa muncii ca urmare a extinderii excesive a contractelor de mună pe durată determinată şi a celor de muncă temporară, dar şi a măriri perioadei de probă la angajare.
Liderul PSD Victor Ponta a criticat, aici, în parlament, în cuvântul său, solicitarea adresată parlamentarilor puterii de către liderii acestora de a nu participa la votul moţiunii de cenzură.
Victor Ponta a apreciat că parlamentii puterii, care au primit 1,3 milioane de euro de la premier pentru a nu vota, se supun unei umilinţe.
"Vreau să spun că România, în mod sigur, are nevoie de un alt guvern, dar, în mod sigur, România are nevoie şi de alţi parlamentari, alţi parlamentari care să aibă atâta demnitate încât să se ridice din bancă şi să-şi exprime opţiunea fie de a susţine Codul domnului Boc, fie de a vota împotrivă.
Dar să primeşti bani de la guvern ca să stai în bancă, să nu-ţi îndeplineşti atribuţiile de serviciu este chiar mai mult decât o umilinţă, pe care sper sincer că cel puţin o parte din cei aflaţi la putere nu o vor accepta, a afirmat Victor Ponta.
Este adevărat că nu a existat un dialog social suficient, dar era necesară îmbunătăţirea Codului Muncii - a afirmat, pe de altă parte, deputatul UNPR, Marian Sârbu.
Acesta a mai declarat că argumentele raţionale şi juridice trebuie să aibă câştig de cauză în faţa pesimismului opoziţiei.
"Fireşte nu suntem atât de naivi sau de optimişti să credem că argumentele dlui Botiş sunt întotdeauna de necontestat. Nu putem aştepta ca la sfârşitul anului să avem 1, 6 milioane de locuri de muncă scoase din economia neagră, la care să se adauge încă 200 de mii de noi locuri de muncă, aşa cum a promis guvernul, dar este un angajament politic. Nimeni, în opinia noastră, nu are dreptul să conteste dreptul guvernului de a avea acest optimism, poate exagerat, dar nici cu pesimismul excesiv al opoziţiei nu putem fi de acord", a spus acesta.
La finalul dezbaterilor parlamentarii se vor pronunţa prin vot secret cu bile asupra moţiunii de cenzură.