Moţiunea de cenzură, prezentată în Parlament
Intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară" - documentul enumeră în peste 70 de pagini motivele pentru care actualul guvern ar trebuie demis.
20 Octombrie 2010, 09:55
Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, PC şi PNL intitulatã "Moţiunea României majoritare, moţiune popularã", a fost prezentatã, miercuri, în plenul Parlamentului de deputatul PNL, Eugen Nicolaescu.
În document, semnatarii moţiunii prezintã zece motive pentru care guvernul condus de Emil Boc trebuie demis.
Între acestea - dezastrul economic sau aservirea executivului.
Parlamentarii PSD, PC şi PNL spun cã actuala putere trebuie schimbatã deoarece guvernul Boc nu mai respectã programul de guvernare aprobat de Parlament la învestiturã în 2009.
În eventuala cãdere a guvernului Boc, PSD, PC şi PNL propun renegocierea angajamentelor cu FMI sau revenirea asupra reducerii cu 25 la sutã a salariilor bugetarilor.
Moţiunea de cenzurã va fi dezbãtutã şi votatã miercurea viitoare, va fi prezentată miercuri, în plenul reunit al Parlamentului.
Documentul conţine şi soluţiile opoziţiei pentru ieşirea din criză.
În timp ce iniţiatorii spun că au găsit voturile care să asigure trecerea moţiunii, reprezentanţii puterii minimalizează gestul opoziţiei.
Moţiunea este una populară, nu este ideologică, ci mai mult un document politic care sancţionează activitatea actualei puteri, susţin semnatarii, 209 parlamentari PSD, PC, PNL.
În opinia lor, actuala guvernare trebuie să plece, întrucât distruge cei doi piloni pe care se construieşte orice societate liberă şi prosperă: economia şi instituţiile statului de drept.
Senatorul PSD Ilie Sârbu, liderul grupului PSD+PC, consideră că punctul forte al moţiunii îl constituie " situaţia disperată în care a ajuns România.
"Nnemulţumirea oamenilor, situaţia disperată în care a ajuns România. La ora actuală, nu mai putem vorbi doar de segmente. Toate segmentele sociale - pensionarii, sigur, nu fac excepţie", susţine liderul senatorilor PSD-PC.
Între soluţiile propuse de semnatarii moţiunii se află, formarea unui Guvern de criză, organizarea de alegeri anticipate în şase luni, renegocierea angajamentelor cu FMI şi Banca Mondială, revenirea asupra reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor şi neimpozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.
Soluţiile opoziţiei sunt calificate de reprezentanţii puterii drept "dezastruoase".
Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, aminteşte condiţiile pe care le-a pus FMI pentru acordarea împrumuturilor financiare şi susţine că soluţiile ăpropuse de opoziţie nu pot fi realizate.
"Se ştie care sunt condiţionalităţile pe care le avem faţă de instituţiile financiare internaţionale, iar dânşii propun nişte soluţii, e adevărat, frumoase, dar care nu pot fi realizate decât cu costul unui deficit bugetar de 10%.
Moţiunea de cenzură va fi citită miercuri şi va fi dezbătută şi votată săptămâna viitoare, informează corespondentul RRA
Dezbaterea şi votul pe 27 octombrie
Dezbaterea textului şi votul asupra moţiunii să aibă loc în 27 octombrie, au hotărât, luni, Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a spus că şedinţa comună a Camerelor Parlamentului din data de 20 octombrie este programată să aibă loc la ora 10.00, iar reuniunea Senatului şi Camerei Deputaţilor din 27 octombrie urmează să înceapă la ora 11.00.
La numai o zi după votul moțiunii, pe 28 octombrie, Guvernul își va asuma răspunderea pe Legea educației.
Opoziţia caută voturi pentru moţiune
236 de voturi sunt necesare pentru ca moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie împotriva guvernului Emil Boc să treacă de parlament.
Opoziţia are numai 217 senatori şi deputaţi, dar susţine că se bazează pe sprijinul unui număr suficient de parlamentari nemulţumiţi din rândurile puterii pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată.
În cazul în care moţiunea va fi adoptată, guvernul va fi demis iar şeful statului va convoca partidele pentru consultări în vederea desemnării unui nou premier.
Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia în aceeaşi sesiune o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care guvernul îşi angajează răspunderea.