Moţiunea de cenzură pe ultima sută de metri
Partidele parlamentare fac ultimele pregătiri legate de moţiunea de cenzură ce va fi supusă votului miercuri.
Articol de Simona Mihăescu, 25 Octombrie 2010, 09:56
Liderul PNL Crin Antonescu a estimat, într-o emisiune radiodifuzată,că în acest moment şansele ca moţiunea să nu treacă sunt de 55%, pentru că opoziţia nu ar avea încă soluţiile alternative necesare. El a explicat că şansele partidelor din opoziţie ar creşte dacă ar avea deja pregătită o formulă de guvernarnare.
Liberalii au pregătit un guvern alternativ propriu şi au câteva variante de premier independent, variante care nu au fost făcute publice.
În schimb, reprezentanţii PSD nu au făcut public încă niciun nume de potenţial ministru sau prim-ministru.
O întâlnire PNL - PSD pe marginea acestui subiect, se anunţă pentru luni.
Opoziţia"curtează" UDMR
În condiţiile în care opoziţia nu întruneşte suficiente voturi pentru ca moţiunea să treacă şi nu există nume certe de democrat-liberali care să voteze împotriva propriului guvern, cheia - consideră liderii opoziţiei - ar fi la UDMR.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a dezvăluit că partidele de opoziţie sunt gata să ofere Uniunii păstrarea posturilor actuale din guvern, în cazul în care aceasta sprijină moţiunea de cenzură.
Însă, deşi în trecut liderii maghiari au lăsat să înţeleagă că iau în calcul ieşirea de la guvernare, de data aceasta, preşedintele UDMR, Marko Bela, a respins ferm propunerea venită din partea opoziţiei.
Nici parlamentarii UNPR nu s-ar alătura demersului partidelor de opoziţie.
Preşedintele executiv al formaţiunii, Gabriel Oprea, spune că actuala coaliţie funcţionează foarte bine şi este convins că moţiunea nu va trece.
Duminică seară, după reunieunea Colegiul Director al partidului, liderul deputaţilor PDL, Mircea Teoader, a aunţat, că democrat-liberalii au hotărât să participe la şedinţa parlamentului, dar să se abţină de la vot.
Demersului PDL au răspuns pozitiv şi celelalte partide ale arcului guvernamental, UDMR şi UNPR. informează RRA.
Moțiunea de cenzură este una "populară"
Semnatarii moţiunii de cenzură spun că aceasta este de fapt o moţiune populara, semnată de aproape trei milioane de persoane.
Mai mult, ea nu este o moţiune ideologică de stânga sau de dreapta, ci este mai mult un document politic care sancţionează activitatea actualei puteri.
Parlamentarii PSD, PC şi PNL susţin în textul moţiunii de cenzură că actuala guvernare trebuie să plece, întrucât distruge cei doi piloni pe care se construieşte orice societate liberă şi prosperă, economia şi instituţiile fundamentale ale statului de drept.
Totodată, în textul moţiunii există zece motive pentru care guvernul actual trebuie să plece, printre care: dezastrul din economie sau umilirea tuturor cetăţenilor.
Soluţiile propuse de PSD, PC şi PNL vizează, în eventuala cădere a Guvernului Boc, un executiv de criză cu două obiective: stabilizarea societăţii şi organizarea de alegeri anticipate în maxim şase luni.
Moţiunea de cenzurã va fi dezbãtutã şi votatã miercuri, în plenul reunit al Parlamentului.