Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, depusă în Parlament
În moţiunea intitulată "Guvernul PNL de la pandemie la pandemită generalizată", guvernanţii sunt acuzaţi că au încălcat regulile impuse cetăţenilor în contextul pandemiei.
Articol de Petruţa Dinu, 17 August 2020, 20:55
PSD a depus astăzi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.
Preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a susţinut o conferinţă de presă.
În moţiunea intitulată "Guvernul PNL de la pandemie la pandemită generalizată", guvernanţii sunt acuzaţi că au încălcat regulile impuse cetăţenilor în contextul pandemiei, pierzând astfel controlul asupra gestionării crizei sanitare şi economice, dar şi propria credibilitate.
Iniţiatorii afirmă, totodată, că liberalii ar fi luat o serie de măsuri contradictorii atât în ordonanţele militare din perioada stării de urgenţă, cât şi în reglementările privind relaxările care au urmat.
Reprezentanţi ai guvernului s-au purtat ca şi cum virusul nu ar fi existat, au petrecut fără mască şi fără distanţare chiar în clădirea guvernului, au distrus economia şi au mărit numărul şomerilor.
Iată doar câteva dintre motivele pentru care Guvernul Orban trebuie să fie demis, spunea liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu:Un guvern care îşi fură propriul popor trebuie să plece. Un guvern care împinge România spre dezastru economic trebuie să plece. Un guvern care fraternizează cu interlopii, dar îi cocoşează cu amenzi pe români trebuie să plece. Un guvern care nu respectă legile în vigoare şi nu creşte alocaţii, salarii şi pensii trebuie să plece. Această moţiune de este susţinută de aproape un milion de români care vor ca drepturile lor să fie respectate. De aceea, aici, în parlament, vom pune stop jafului şi incompetenţei Partidului Naţional Liberal.
Pentru a fi adoptată moţiunea sunt necesare 233 de voturi şi ştim că a fost semnată de doar 205 parlamentari.
Moțiunea este susţinută, pe de o parte, de reprezentanţii PRO România şi ALDE, criticată în schimb de cei de la PMP şi USR, care nu vor vota.
UDMR nu a luat încă o decizie asupra votului care este stabilit chiar în aceste momente în şedinţa online a conducerii parlamentului.
Marcel Ciolacu mai spunea că îşi doreşte ca votul să aibă loc cât mai rapid şi arăta că va respecta termenul constituţional de ci zile de la depunerea ei. Ştim deja că cel mai probabil joi, la prânz, va avea loc citirea celor 22 de pagini ale moţiunii în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.