Moţiunea de cenzură, formă de sancţionare a Codului Muncii
Opoziţia a prezentat, miercuri, în faţa celor două Camere ale Parlamentului, moţiunea de cenzură prin care încearcă să stopeze adoptarea noului Cod al Muncii, prin asumarea răspunderii.
Articol de Roman Muşat, 10 Martie 2011, 09:41
Documentul critică Executivul, despre care spune că are ca singură filosofie economică tăierile de venituri.
Mai mult, parlamentarii opoziţiei susţin că procedura angajării răspunderii nu ar fi specifică unui regim democratic.
"Se doreşte a fi o formă de sancţionare care vizează atât modificările aduse Legii Codului Muncii, pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea, cât şi la adresa acestei proceduri şi a reprezentanţilor actualei puteri, în frunte cu domnul Boc, care abuzează în continuare de angajarea răspunderii pentru a-şi impune punctul de vedere, pentru a impune legi nedemocratice şi contrare intereselor cetăţenilor români", a spus deputatul liberal, Mariana Câmpean.
Moţiunea de cenzură a opoziţiei a fost semnată de 210 parlamentari, social-democraţi, liberali şi conservatori.
PDL spune că noul Cod al Muncii va stimula economia
Reprezentanţii PDL resping acuzele şi spun că noul Cod este absolut necesar pentru a stimula dezvoltarea economiei, prin crearea de noi locuri de muncă dar şi prin combaterea muncii la negru.
Deputatul democrat liberal, Raluca Turcan, consideră că moţiunea reprezintă o nouă tentativă a Opoziţiei de a împiedica reformele pe care Guvernul le promovează.
"Această moţiune face parte din seria, Opoziţia pune piedici puterii prin care vor să mai iasă un pic în faţă, să mai incite oamenii la eventuala nemulţumire sau chiar violenţă, aşa cum au făcut şi la precedentele moţiuni de cenzură, în timp ce noi chiar ne vedem de treabă şi în privinţa Codului Muncii am făcut lucruri foarte bune", a spus deputatul democrat liberal, Raluca Turcan.
Moţiunea Opoziţiei va fi dezbătută pe data de 16 martie, şi are nevoie de 236 de voturi pentru a fi considerată adoptată.
Dacă moţiunea de cenzură va fi adoptată guvernul va fi demis, în caz contrar, noul Cod al Muncii se consideră adoptat.