Moţiunea de cenzură, dezbătută şi votată în Parlament
Senatorii şi deputaţii vor dezbate în plenul reunit şi vor supune votului moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, iniţiată de PNL.
Articol de Cătălin Purcaru, 27 Iunie 2018, 10:42
Opoziţia a negociat continuu în ultimele zile, încercând să adune suficiente voturi pentru a trece moţiunea. UDMR va anunţa în această dimineaţă dacă susţine sau nu demersul.
Coaliţia de la putere va asigura cvorumul necesar, dar nu va participa la vot.
Iniţiatorii moţiunii de cenzură susţin că actualul executiv, prin măsurile luate, a dus inflaţia la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani, ajungând la o cifră record, de 4,5%.
Semnatarii documentului arată că, prin modificările repetate la Codul Fiscal, s-a reuşit bulversarea întregului mediu de afaceri, iar în domenii precum transporturile, educaţia sau sănătatea nu s-au respectat promisiunile.
Documentul este semnat de 152 de senatori şi deputaţi din PNL, USR şi PMP.
Liberalii vor purta negocieri pentru susţinerea moţiunii de cenzură până la momentul votului. Liderul PNL, Ludovic Orban, preciza că toţi deputaţii şi senatorii partidului vor vota la vedere.
De cealaltă parte, coaliţia majoritară PSD-ALDE va asigura cvorumul, dar nu va participa la vot. Liderul social-democrat, Liviu Dragnea, s-a arătat convins că demersul opoziţiei nu va trece de Parlament. UDMR anunţă astăzi cum va proceda la momentul votului.
Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, estima însă că, după toate calculele, moţiunea de cenzură nu are voturile necesare pentru a trece de Parlament.
Pentru ca executivul să fie demis este nevoie de voturile a cel puţin 233 de senatori şi deputaţi.
Moţiunea de cenzură va fi şi subiectul emisiunii "Probleme la zi" la Radio România Actualităţi, de la ora 13:20, după radiojurnalul de prânz.