Moţiunea de cenzură - analiză "la rece"
Puterea susţine că rezultatul votului la moţiune era previzibil, în timp ce opoziţia a sperat că va obţine voturile necesare pentru a dărâma Guvernul. Foto:Agerpres
Articol de Bogdan Isopescu, 28 Octombrie 2010, 09:29
Dezamăgire în tabăra opoziţiei, mulţumire în rândul arcului guvernamental, aşa s-ar traduce primele reacţii ale liderilor politici după aflarea rezultatelor votului la moţiunea de cenzură.
Reprezentanţii puterii spun că ştiau că niciun parlamentar al coaliţiei nu va trăda, aşa că rezultatul era previzibil.
În plus, ei susţin că opoziţia nu venea cu o alternativă, aşa că din punct de vedere politic nu era nimic de schimbat.
Emil Boc afirmă că rezultatul din parlament îl determină să continue programul guvernamental.
" Eu aş spune că a câştigat raţiunea în faţa populismului şi a demagogiei opoziţiei, care din nefericire a venit şi vine doar cu tolba plină de promisiuni fără acoperire",a spus premierul.
În tabăra opoziţiei, liderul PSD, Victor Ponta, atrăgea atenţia asupra unei imagini grăitoare, spunea el.
"Astăzi a început sfârşitul regimului Băsescu-Boc. Prin modul în care s-au comportat, aducând mii de jandarmi, aducând tot felul de oameni plătiţi de la Ministerul Dezvoltării să înjure opoziţia, prin modul în care au cumpărat parlamentarii şi i-au obligat să stea, asta-i sfârşitul", susţine Ponta.
Liderul UDMR din Camera Deputaţilor, Gergely Olosz, afirmă că şansele moţiunii erau de la bun început compromise, pentru că reprezentanţii coaliţiei erau hotărâţi să continue drumul împreună.
"Eram convins că opoziţia nu poate să strângă atâtea voturi. Noi în continuare mergem înainte, guvernul o să-şi asume responsabilitatea pentru legea educaţiei şi suntem convinşi că acest guvern poate să-şi continue misiunea şi să facă tot ce şi-a propus", a precizat Gergely Olosz.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, este dezamăgit de parlamentarii care s-au lăsat umiliţi şi au ascultat cuminţi comanda puterii de a nu vota.
"Posibilităţile puterii de a transforma nişte oameni cu coloană vertebrală în nişte târâtoare mute, fixate de bănci au fost mari. Trăim într-o ţară condusă de un guvern cu 10% încredere din partea populaţiei şi cu zero voturi de susţinere în parlament din partea propriei majorităţi", a declarat Crin Antonescu.
Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, PC şi PNL, dezbătută şi votată miercuri în Parlament, a obţinut 219 voturi "pentru" , fiind respinsă la vot.
Pentru a trece de Parlament , moţiunea de cenzură avea nevoie de 236 de voturi.
Guvernul Boc îşi continuă mandatul şi urmează ca joi să îşi angajeze răspunderea în Parlament pe Legea educaţiei.