Moţiunea de cenzură, amânată din lipsă de cvorum
Şedinţa în plen a Parlamentului a fost suspendată fără a se prezenta moţiunea de cenzură depusă de opoziţie la Legea cadru de salarizare a bugetarilor.
Articol de Alina Stănuţă, 17 Decembrie 2010, 12:01
Decizia de suspendare a şedinţei Parlamentului în care Opoziţia trebuia să citească textul moţiunii de cenzură a fost suspendată, fără a se prezenta moţiunea de cenzură depusă de opoziţie la Legea cadru de salarizare a bugetarilor.
Decizia a fost luată de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care a constatat, în urma apelului nominal, că nu este întrunit cvorumul.
După multe discuţii în contradictoriu între putere şi opoziţie dacă există sau nu cvorum şi după apelul nominal, s-a constatat că în sală sunt prezenţi 225 de parlamentari.
Şedinţa s-a suspendat, întrucât pentru a se desfăşura şedinţele comune ale parlamentului este nevoie, potrivit regulamentului, de un număr de 236 de parlamentari.
Mircea Geoană a anunţat că Birourile Permanente reunite ale celor două camere vor stabili, luni dimineaţă, calendarul prezentării şi dezbaterii acestei moţiuni.
Reprezentanţii PDL, UDMR, minorităţi şi independenţi s-au opus efectuării apelului nominal, considerând că nu este necesar cvorumul pentru prezentarea moţiunii de cenzură.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a precizat că indiferent de interpretarea regulamentului, consideră că este antitconstituţională solicitarea opoziţiei de a avea cvorum la citirea moţiunilor de cenzură, arătând că în acest fel orice coaliţie majoritară poate să împiedice opoziţia să citească şi să dezbată moţiunile în plen.
Geoană a spus că întrunirea şedinţei Parlamentului nu a fost regulamentară deoarece nu a fost dat un vot în acest sens în Birourile permanente reunite.
Opoziţia "blochează începutul evoluţiei pozitive a economiei"
"Boicotarea de către liderii opoziţiei a şedinţei Parlamentului pentru citirea moţiunii în cazul Legii salarizării reprezintă un gest absurd şi denotă disperarea acestora în încercarea de a bloca prin toate mijloacele începutul evoluţiei pozitive a economiei" a declarat, vineri, premierul Emil Boc.
El a arătat că prin refuzul parlamentarilor opoziţiei de a se prezenta la şedinţă pentru a nu fi întrunit cvorumul a fost încălcat principiul democratic al dreptului de prezentare a unei moţiuni de cenzură şi ar putea presupune ca un guvern să poată rămâne la putere până la finalul mandatului dacă majoritatea ar adopta de fiecare dată aceeaşi atitudine şi nu s-ar prezenta la nicio moţiune de cenzură.
"Este complet absurd ce fac. Opoziţia devine mai disperată cu cât România începe să reuşească şi compromite interesul ţării pentru propriile interese", a spus Boc, într-o videoconferinţă cu prefecţii.
Vineri, prezentarea moţiunii de cenzură depusă de opoziţie la Legea salarizării unitare a fost amânată din lipsă de cvorum, urmând ca Birourile Permanente reunite ale celor două Camere să stabilească, luni dimineaţă, calendarul prezentării şi dezbaterii acestei moţiuni.