Moţiunea de cenzură a fost respinsă
Moţiunea de cenzură a opoziţiei pe Legea salarizării unitare a fost respinsă de Parlament cu 190 de voturi "pentru".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Decembrie 2010, 13:46
Parlamentarii au respins moţiunea de cenzură introdusă de opoziţie ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe proiectul Legii privind salarizarea în anul 2011.
Moţiunea a primit 190 de voturi "pentru", în condiţiile în care erau necesare 236 pentru a fi adoptată.
Reprezentanţii puterii, prezenţi în sala de plen, s-au abţinut de la vot.
Semnatarii moţiunii, 74 de liberali şi 135 de social-democraţi, au cerut demisia Guvernului, pe care l-au acuzat de incompetenţă şi abuz legislativ.
PNL şi PSD spun că prin Legea salarizării pentru care şi-a asumat răspunderea, Guvernul vrea să permanentizeze micşorarea veniturilor personalului bugetar, deşi Executivul a prezentat în vară această măsură ca pe una temporară.
Premierul Emil Boc: A câştigat raţiunea
Primul ministru a declarat, după respingerea moţiunii de cenzură că a câştigat raţiunea în faţa populismului.
El a menţionat că prin Legea salarizării, bugetarii vor recupera 15 % din salariul diminuat în iulie 2010.
"Astăzi (n.r.luni) a câştigat raţiunea şi siguranţa pe care o avem în 2011 în detrimentul populismului, promovat de opoziţie. Altfel spus, prin siguranţă mă refer la faptul că vom putea avea o recuperare a 15% din salariul diminuat în anul 2010 în luna iulie, o recuperare certă, clară, previzibilă, cu acoperire bugetară şi, în concluzie, astăzi, 1.290.000 de bugetari au o veste bună: de la 1 ianuarie se recuperează 15% din salariul diminuat în iulie 2010, în raport cu ceea ce oferea opoziţia, practic o soluţie fără acoperire, o soluţie, repet, doar ca şi un cadou otrăvit pe care, din nou, îl ofereau românilor, aşa cum l-au mai oferit în anul 2008 de cei din opoziţie", a spus premierul Emil Boc.
În context, el nu s-a arătat îngrijorat de posibilitatea ca actul normativ privind salarizarea să fie contestat la Curtea Constituţională.
"Precizarea Curţii este o procedură normală prevăzută de Constituţie şi am convingerea că de la 1 ianuarie, cum am spus, bugetarii vor recupera 15% din salariul diminuat", a punctat premierul.
De asemenea, el s-a arătat încrezător că până la sfârşitul anului va fi adoptată şi Legea bugetului de stat pe anul 2011, precum şi Legea-cadru a salarizării unitare.
"Suntem în proceduri şi până la sfârşitul anului aceste proceduri vor fi adoptate, pentru că România are nevoie şi de un buget şi de Legea salarizării unitare. Am convingerea că în perioada următoare tot raţiunea va învinge, astfel încât ţara să aibă un buget, să-şi poată acoperi deficitul bugetar de 4,4% şi semnele bune care au apărut în economie să fie consolidate", a spus şeful Executivului.
PSD va ataca Legea salarizării la Curtea Constituţională
Social-democraţii vor contesta, în mod sigur, la Curtea Constituţională Legea unitară de salarizare pe 2011, a anunţat, luni, preşedintele PSD, Victor Ponta, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al formaţiunii.
"În mod sigur, da. Cred că este o lege proastă, cred că este o lege incorectă, care legalizează încă o minciună - atunci când s-au tăiat salariile bugetarilor cu 25%, în iunie, s-a spus foarte clar că aceste tăieri sunt până pe 31 decembrie. Practic, acum, Boc încearcă să facă o lege care să legalizeze minciuna lui. De fapt, aceste tăieri rămân în continuare pentru totdeauna", a afirmat Victor Ponta.
În opinia liderului PSD, Legea bugetului de stat şi cea a salarizării "nu au decât un singur scop - recentralizare, bani pentru Udrea şi pentru clienţii de partid".