Moțiunea de cenzură a fost respinsă
Guvernul rămâne în picioare. Moțiunea de cenzură a opoziției a picat la vot.
Articol de Radio România, 26 Mai 2014, 09:21
UPDATE 3 Moțiunea de cezură, prima la adresa Guvernului Ponta, a fost respinsă.
Documentul a primit 176 voturi pentru şi 19 împotrivă.
Au fost prezenţi 326 de deputaţi şi senatori, dintre care au votat 196, un vot fiind anulat.
Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
În acest caz ar fi fost nevoie de cel puţin 286 de voturi pentru.
Parlamentarii PSD, PC, UNPR și UDMR s-au abținut de la vot.
UPDATE 2 Senatorii și deputații votează cu bile moțiunea de cenzură inițiată de PNL, PDL și PPDD.
UPDATE 1 Premierul Victor Ponta a declarat, după dezbaterea moțiunii în plenul Camerelor reunite, că moţiunea de cenzură iniţiată de PNL este un moment jenant care ar trebui să se încheie cât mai repede.
Premierul a criticat parlamentarii din Opoziţie, printre care deputatul Andreea Paul (PDL), senatorul Mihai Răzvan Ungureanu (FC) şi senatorul Sorin Roşca Stănescu.
El a ironizat declaraţia făcută de Andreea Paul, care în timpul discursului ţinut în Parlament a afirmat că " jumătate de miliard de şomeri este rezultatul Guvernului de stânga".
"În semn de respect pentru Parlamentul României, pentru prestigiul acestei instituţii fundamentale, am considerat că trebuie să încheiem cât mai repede un episod oarecum jenant, în care ar trebui să răspund că e foarte greu să avem 500 de milioane de şomeri, observaţie venită din partea unei economiste care a lucrat la stat totdeauna; sau să explic că am pierdut alegerile cu 16 mandate, dumneavoastră le-aţi câştigat cu 5, ca să răspund criticilor unui candidat la prezidenţiale care a luat 3%; sau să văd mai ales momentul extrem de jenant în care un partid istoric, respectat, este reprezentat aici în Parlament de către domnul Sorin Roşca Stănescu, un adevărat liberal, un om care a fost liberal şi la Securitate, şi cu Traian Băsescu", a spus Ponta la finalul dezbaterilor pe moţiunea de cenzură.
UPDATE Crin Antonescu, l-a acuzat pe premierul Victor Ponta de comportament nedemocratic faţă de demersul moţiunii de cenzură, în condiţiile în care acesta a venit la microfon şi, în loc de discurs, a rostit doar o singură frază, conform căreia moţiunea este un element de campanie electorală.
Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, a citit textul moţiunii de cenzură , prima împotriva Guvernului Ponta.
Semnatarii moţiunii de cenzură, parlamentari ai PNL, PDL, PPDD şi neafiliaţi acuză Guvernul Ponta de nerespectarea promisiunilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor pentru asigurări sociale, adoptarea legii primei intabulări a terenurilor agricole şi forestiere sau reformularea Codului Fiscal şi a noului Cod Silvic.
Iniţiatorii documentului îl mai acuză pe premierul Victor Ponta, între altele, şi de faptul că ar încerca să controleze justiţia.
Alte reproşuri la adresa Executivului Ponta, se referă la acuzaţiile de redirecţionare a resursele bugetare în scopuri electorale, cu referire la recent introdusa acciză de 7 eurocenţi la carburanţi.
Executivul a fost reprezentat de ministrul delegat pentru relaţia cu parlamentul, Eugen Nicolicea.
Documentul este semnat de 214 senatori şi deputaţi din opoziţie.
Pentru a fi adoptată, moţiunea are nevoie de jumătate plus unu din numărul total al voturilor parlamentarilor, adică 287.