Moțiune simplă împotriva ministrului Educaţiei
Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, Monica Anisie.
Articol de Amalia Bojescu, 25 Mai 2020, 09:29
UPDATE Deputaţii au dezbătut ieri moţiunea simplă prin care 93 de deputaţi de la PRO România şi PSD au cerut demisia ministrului Educaţiei pentru modul în care a gestionat acest domeniu în perioada crizei sanitare documentul va fi votat mâine în plenul camerei .
Declaratiile contradictorii şi confuze, legate de modul în care se vor desfăşura examenele de evaluare naţională, bacalaureat şi de titularizare au creat panică în rândul elevilor şi profesorilor, iar deciziile privind organizarea online a cursurilor dovedesc iresponsabilitatea ministrului - se arată în textul moţiunii, care a fost citită în plen de Mihaela Huncă, deputat din partea PRO România.
Deciziile luate au fost în concordanţă cu situaţia epidemiologică şi pornind de la realităţile sistemului de învăţământ, care nu a fost pregătit pentru trecerea imediată la desfăşurarea cursurilor online, a declarat ministrul educaţiei. Monica Anisie a spus că nu este responsabilă pentru problemele structurale din educaţie şi a acuzat guvernele PSD de subfinanţarea cronică a sistemului.
-------------------------------------------------------
Două moţiuni simple vor fi dezbătute şi votate săptămâna aceasta, în Parlament, iar vizaţi sunt ministrul educaţiei, Monica Anisie şi cel de interne, Marcel Vela.
În plenul Camerei Deputaţilor, de astăzi, va fi dezbătută moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, Monica Anisie, iniţiată de parlamentarii PRO Europa şi PSD.
Semnatarii moţiunii solicită demisia ministrului, pe care îl acuză de lipsă de viziune şi de strategie în gestionarea domeniului educaţiei.
Votul urmează să fie dat miercuri.
Un alt ministru, care trebuie să treacă testul moţiunii simple, este Marcel Vela, de la interne.
Acesta este aşteptat în plenul Senatului, marţi, unde trebuie să prezinte măsurile luate în timpul crizei.
În moţiunea iniţiată de PSD se solicită demisia ministrului de interne, pentru că, susţin social- democraţii, prin ordonanţele militare emise s-au luat decizii contradictorii şi au fost impuse o serie de interdicţii care ulterior au fost anulate.
Pe agenda parlamentarilor se află şi investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public, cu ocazia deplasării muncitorilor români sezonieri la cules de sparanghel, în Germania.
Solicitarea înfiinţării unei comisii de anchetă a venit din partea liderilor PSD, ALDE şi PRO România, liberalii s-au opus înfiinţării unei astfel de comisii, pe motiv că cei doi miniştri responsabili, de externe şi al muncii, au răspuns deja întrebărilor parlamentarilor.