Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Streleţ
Opoziţia socialistă a iniţiat o moţiune de cenzutră împotriva Guvernului R.Moldova, după ce liderul PLDM, Vlad Filat, a fost arestat.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chișinău, 22 Octombrie 2015, 08:30
La Chişinău, situaţia ramâne incertă şi tensionată după arestarea lui Vlad Filat, fost prim-ministru şi lider al Partidului Liberal Democrat, care este formaţiunea cea mai puternică din coaliţia pro-europeană aflată la putere.
Opoziţia socialistă a iniţiat o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Valeriu Streleţ, care provine din PLDM.
Nu este clar dacă moţiunea va fi dezbătută în şedinţa de astăzi a Parlamentului, însă comuniştii au anunţat deja că o vor vota.
Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că fracţiunea sa va susţine iniţiativa socialiştilor.
El propune formarea unui guvernm tehnocrat, care să fie susţinut de o majoritate parlamentară largă, fără participarea Partidului Liberal Democrat.
Pentru demiterea guvernului, însă, sunt necesare 51 de voturi în Parlament, pe care socialiştii şi comuniştii nu le deţin.
Viitorul coaliţiei de guvernare, sub semnul întrebării
Disensiunile din coaliţia de guvernare, mai ales dintre Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, devin tot mai vizibile, după reţinerea, săptămâna trecută, a lui Vlad Filat, fost premier şi lider al liberal-democraţilor.
Unii analişti susţin că în urma scandalului politic, alianţa se va destrăma, iar clasa politică se va reconfigura.
Premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ şi-a exprimat îngrijorarea că guvernul ar putea fi demis, inclusiv cu susţinerea deputaţilor din alianţă.
Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a declarat că Republica Moldova are nevoie ca alianţa să fie păstrată. În cazul destrămării Alianţei pentru Integrare Europeană şi formării unei coaliţii de stânga cu comuniştii şi socialiştii pro-ruşi, autorităţile de la Chişinău ar rămâne fără susţinerea financiară, atenţionează experţii.
Amintim că şi premierul Victor Ponta sublinia ieri că România va continua să susţină Republica Moldova doar dacă la guvernare se va afla o coaliţie pro-occidentală care încurajează reformele şi integrarea europeană a ţării.