Moştenitorii ar putea beneficia de sumele reţinute suplimentar pensionarilor
Senatorii din Comisia juridică au adoptat un amendament la legea referitoare la restituirea contribuţiilor, care prevede ca în cazul pensionarilor decedaţi după 1 ianuarie 2011 sumele respective să revină moştenitorilor.
Articol de Alina Stănuţă, 30 Mai 2012, 14:05
Senatul a avizat favorabil OUG 17/2012 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate, aceştia modificând legea în sensul că nu numai pensionarii titulari cărora statul le-a reţinut nelegal sume cu titlul de CASS vor beneficia de restituirea acestora, ci şi moştenitorii legali ori testamentari ai celor care au decedat în perioada 1 ianuarie 2011- 31 mai 2012.
Potrivit amendamentului ''în cazul pensionarilor decedaţi după 1 ianuarie 2011 restituirea sumelor către moştenitorii legali ori testamentari se face începând cu luna următoare depunerii documentelor justificative''.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a explicat că această modificare era necesară întrucât, chiar dacă pensionarul defavorizat de stat a decedat între timp, sumele reţinute trebuie restituite în mod corect urmaşilor acestuia.
Totodată, Toni Greblă a precizat că nu este vorba de continuarea plăţii pensiei în cazul decesului, ci de o corectare a unui greşeli a fostelor guverne.
"OUG prin care s-a dispus restituirea sumelor încasate cu titlul de contribuţie de la pensionari a fost modificată în Comisia juridică în sensul că restituirea sumelor încasate în plus în această perioadă se va face şi către moştenitorii legali şi testamentari ai unui pensionar decedat după 1 ianuarie 2011 sau până la data în care s-au făcut reţinerile, astfel încât şi urmaşii acestor pensionari să poată beneficia de sumele care au fost reţinute nelegal, în mod greşit de către stat. E normal ca aceste sume să fie restituite" a spus Toni Greblă.
El a mai precizat că este normal ''ca şi această categorie de pensionari cărora li s-a reţinut greşit sumele, dacă sunt în viaţă, sau dacă nu - moştenitorii acestora - să beneficieze de aceste sume''.
''Nu e vorba de plata pensiei care continuă după moartea titularului, ci de o reţinere făcută nelegal de către stat care trebuie corectată'', a susţinut Greblă.
Sumele reţinute, restituite
Potrivit OUG 17/2012, sumele reţinute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012, reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie asupra părţii de pensie care depăşeşte nivelul de 740 lei se restituie etapizat, în tranşe egale.
''Pentru sumele reţinute în perioada ianuarie-martie 2011, restituirea se realizează în tranşe lunare egale în perioada iunie-august 2012. Pentru sumele reţinute în perioada aprilie 2011 - aprilie 2012 restituirea se realizează până la data de 31 decembrie 2013'', se arată în textul OUG.
Potrivit iniţiatorilor, un număr mare de pensionari s-au adresat instanţelor de judecată solicitând restituirea sumelor reprezentând contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, blocând activitatea acestora.
Restituirea sumelor se face de la bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, din oficiu, de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi cele aparţinând sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii.
Până la data de 25 august, Guvernul trebuie să aprobe, prin hotărâre, graficul şi modalitatea de restituire a acestor sume.