Moody`s dă o notă bună României. "Stabilă" pentru investiţii
România devine atractivă pentru investitori, iar statul se va putea împrumuta la dobânzi tot mai mici, a declarat, sâmbătă, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Articol de Simona Mihăescu, 27 Aprilie 2014, 10:39
Declaraţia lui Liviu Voinea vine după ce agenţia de evaluare financiară Moody`s a îmbunătăţit perspectiva ratingului României de la negativă la stabilă.
Ministrul delegat pentru buget a mai afirmat că această noua evaluare a ţării noastre reprezintă o confirmare a progreselor economice din ultimul an ale României.
"O astfel de veste de la Moody's probabil va facilita în perioada următoare împrumuturi şi mai ieftine, însă lucrul cel mai important este semnalul pe care-l dă investitorilor şi români, dar mai ales investitorilor străini, că în această ţară se poate veni cu capital, România este diferită în bine în rândul ţărilor din regiune", a subliniat Voinea.
Din datele agenţiei de evaluare România a încheiat anul 2013 cu un deficit de 2,3% din PIB, o inflaţie scăzută, o creştere economică bazată pe exporturi şi cu mai multe fonduri europene atrase.
Într-un comunicat al ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea, se arată că în noiembrie anul trecut a fost negociată cu FMI o noua ţintă de deficit pentru acest an, în creştere de la 2,3% la 2,5% din PIB; diferenţa trebuie să se reflecte exclusiv în cheltuieli suplimentare pentru cofinanţarea proiectelor realizate din fonduri europene.
Comunicatul Moody's
În comunicatul de presă emis în data de 25 aprilie 2014 că îmbunătăţirea perspectivei se datorează în primul rând îmbunătăţirii cadrului fiscal-bugetar şi reducerii deficitului de cont curent cât şi a diminuării riscurilor din zona euro asupra creşterii economice şi balanţei de plăţi.
Moody's consideră că ritmul actual de creştere economică este unul sustenabil ţinând cont că politicile şi reformele economice sprijină investiţiile şi competitivitatea exporturilor.
Agenţia de evaluare subliniază capacitatea, de acum demonstrată, de consolidare fiscală a României chiar şi într-un context de incertitudine economică şi politică, aceasta conducând la reducerea necesităţilor de finanţare şi ancorarea aşteptărilor pieţei.
Moody's menţionează totodată respectarea angajamentelor asumate cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană întărind faptul că deficitul fiscal este actualmente în linie cu cel corespunzător ţărilor care beneficiază de rating-ul Baa3 (grad investiţional).
De asemenea, Moody's se aşteaptă ca reducerea deficitului fiscal să contribuie la stabilizarea indicatorilor datoriei publice conducând astfel la decizia agenţiei de rating de a revizui perspectiva de rating a României la una stabilă.
De asemenea, agenţia de rating apreciază dezvoltarea şi deschiderea economiei româneşti, cu exporturi în creştere în următorii ani, reflectând creşterea competitivităţii, considerând totodată că România îşi va continua tendinţa de convergenţă a veniturilor în sensul alinierii la economiile cele mai dezvoltate din Uniunea Europeană.