Monitorul Oficial ar putea fi accesat permanent şi gratuit pe internet
Senatul a adoptat tacit o propunere de modificare a legii Monitorului Oficial care prevede obligativitatea ca partea întâi şi a doua din Monitorul Oficial să fie publicate pe internet în mod permanent.
Articol de Alina Stănuţă, 15 Octombrie 2012, 17:19
Potrivit unei iniţiative adoptate tacit, luni, de către Senat, actele normative publicate în Părţile I şi II din Monitorul Oficial al României ar putea fi accesate permanent pe internet.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României îi are ca iniţiatori pe senatorii Sorin Serioja (UNPR), Gyorgy Frunda (UDMR), Constantin Lazăr şi Gheorghe Saghian (PSD) şi Sorina Plăcintă.
În prezent, respectivele acte normative sunt publice gratuit pe internet timp de doar zece 10 zile.
Iniţiatorii, argumentează, în expunerea de motive, că în statele membre UE legislaţia este publică şi gratuită.
Ei susţin că o astfel de modificare legislativă este necesară în condiţiile în care, în România, cunoaşterea şi respectarea legilor este un drept şi o îndatorire a tururor cetăţenilor, aşa cum stipulează legea fundamentală.
De asemenea, ei mai spun că dreptul la informare stă la baza principiului "nemo censetur ignorare legem", care exprimă ideea că nimeni nu se poate apăra invocând ignoranţa sau eroarea sa în drept.
Potrivit proiectului, actele normative adoptate ar urma să fie publicate în termen de trei zile lucrătoare de la primirea lor de către Monitorul Oficial.
În cadrul şedinţei Senatului, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, a criticat faptul că iniţiativa legislativă a trecut prin adoptare tacită de această Cameră legislativă, fără ca membrii Comisiei juridice să adopte un raport.
Frunda a amintit că CEDO a obligat de câteva ori România la publicarea imediată a legilor şi a făcut un apel la colegii deputaţi să adopte proiectul în această legislatură.
Potrivit legii în vigoare, Monitorul Oficial realizează un produs electronic conţinând actele publicate care poate fi accesat gratuit pe internet şi este disponibil în varianta "pentru citire" timp de 10 zile de la publicarea actelor respective.
Propunerea legislativă a senatorilor urmează a fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.