"Momentul adevărului", la Bruxelles
Reuniunea celor 27 de lideri din Uniunea Europeană, care va avea loc miercuri seară la Bruxelles ar putea fi una de informare, deciziile privind criza datoriilor din zona euro să fie luate ulterior.
Articol de Luminiţa Apostol, 26 Octombrie 2011, 18:40
Reuniunea de la Bruxelles este gândită ca o reuniune de informare şi nu ca una de dezbatere. Cele 10 ţări care nu sunt în zona euro vor primi informaţii de la restul ţărilor din zona euro despre modul cum acestea gândesc recapitalizarea băncilor europene.
Cel mai important subiect care va fi dezbătut este cel al consolidării Fondului de stabilitate financiară.
Prezent la întâlnire, premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker a declarat că "ne apropiem de momentul adevărului", apreciind că şefii de stat şi de guvern vor putea dezbate la această întâlnire doar liniile generale ale planului de ieşire din criză, urmând ca detaliile să fie discutate la întâlniri ulterioare.
Încă de duminică, există în negociere două modele pentru Fondul de stabilitate financiară: prima propunere este ca Fondul să funcţioneze ca un sistem de garantare parţială a datoriei publice, a ţărilor cu probleme financiare, iar a doua propunere este crearea unui fond special, care ar primi contribuţiile investitorilor din afara Uniunii - este vorba despre ţările emergente, inclusiv China.
Acest fond este gândit în prezent ca o structură adiacentă FMI.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, înainte de plecarea către Bruxelles, că România doreşte "o formulă de garanţie", la Consiliul European, că băncile din zona euro nu îşi vor retrage fluxurile de capital din filialele din România şi celelalte state din zona non-euro.
Pachetul general de măsuri pentru ieşirea din criză cuprinde cinci componente importante: este vorba despre stabilizarea finanţelor publice ale statelor membre ale zonei euro, stabilizarea Greciei şi găsirea unei soluţii de durată pentru Grecia, apoi alte elemente sunt recapitalizarea băncilor şi o mai bună guvernanţă economică în întreaga UE şi al cincilea element al strategiei este întărirea fondului pentru ajutorarea ţărilor cu probleme financiare din zona euro.
Reuniunea de, miercuri, de la Bruxelles este considerată crucială pentru salvarea monedei unice europene.