Moment istoric. Republica Moldova a parafat Acordul de asociere la UE
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat că momentul parafării Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu UE este unul istoric, fără precedent, între Moldova şi Uniunea Europeană.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Noiembrie 2013, 10:04
Premierul Iurie Leancă şi Înaltul Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine ASHTON, au parafat, vineri, 29 noiembrie, Acordul de asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic.
Imediat după parafare, premierul a declarat: "Trăim un moment istoric - a fost parafat un acord ambițios și de anvergură fără precedent între Moldova şi Uniunea Europeană".
"Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană!", a adăugat premierul moldovean.
Iurie Leancă a mai spus că evenimentul de vineri reprezintă un mod clar că Republica Moldova merge spre Uniunea Europeană, că va deveni membru al UE într-un viitor previzibil, relatează Radio Cişinău.
AUDIO Iurie Leancă
La sosirea la Centrul de Conferinţă de la Vilnius preşedintele Traian Băsescu a declarat presei: "Este foarte important că Georgia şi Moldova pot face un pas înainte şi este regretabil pasul inapoi făcut de Ucraina".
Întregul summit cu semnarea de către Georgia şi Republica Moldova şi cu Ucraina care nu a semnat este un pas înainte, dar nu poate fi un mare succes.
Înainte de parafare, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că Acordul de Asociere ar trebui să fie semnat cât mai curând, în anul 2014.
În discursurile lor, liderii principalelor instituții europene au felicitat Uniunea Europeană pe de o parte, și Republica Moldova și Georgia de cealată parte pentru în îndeplinirea tuturor condițiilor cerute.
În opinia Președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso aceste acorduri au fost cele mai avanasate negociate vreodată de Uniunea Europeană cu țările din vecinătate.
Georgia, pas decisiv în apropierea de Uniunea Europeană
Şi Georgia, reprezentată de preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, a parafat, vineri, la Vilnius Acordurile de Asociere cu UE.
Anterior, Georgia şi UE au semnat acordul de gestionare a crizelor şi cel de colaborare în domeniul energetic, în timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.
Uşile "rămân deschise" pentru Ucraina
La summit-ul de la Vilnius ar fi trebuit ca Ucraina să semneze propriul său Acord de asociere, parafat anul trecut, însă Guvernul de la Kiev a anunţat că renunţă la acesta.
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a declarat, la Vilnius, că "uşile Uniunii Europene rămân deschise pentru Ucraina".
Uniunea Europeană speră totodată ca negocierile cu Ucraina să înregistreze progrese, astfel încât acest document să fie în cele din urmă semnat.
Potrivit presei ucrainene, Kievul şi Bruxellesul ar putea semna Acordul de asociere la următorul summit Ucraina-Uniunea Europeană din anul viitor, dar informaţia nu a fost confirmată şi de surse europene.