Moldovenii vor reîntregirea națională a României
Participanţii la "Marea Adunare Centenară" de astăzi de la Chişinău au adoptat o proclamaţie prin care îşi iau angajamentul să contribuie la reîntregirea naţională a României.
Articol de Cristina Popușoi, 25 Martie 2018, 18:36
Manifestarea s-a desfăşurat cu două zile înainte de 27 martie, data la care a avut loc evenimentul istoric şi a reunit români de pe ambele maluri ale Prutului.
"Unire!" "Unire!"
"Pentru noi acest eveniment are o foarte mare importanţă, înseamnă unirea cu ţara-mamă şi suntem mândri să ne aflăm aici".
"Acum se scriu pagini de istorie care vor însemna viitorul neamului românesc", au spus participanții la manifestare pentru Radio Chișinău.
La Marea Adunare Centenară au participat şi primarii celor 140 de localităţi din Republica Moldova care au semnat declaraţii de unire cu România.
Printre ei, şi Vladimir Susarenco, primarul de Sadova, localitatea de baştină a preşedintelui pro rus de la Chişinău, Igor Dodon.
"Astăzi, acum, suntem peste 600 de sadoveni într-un sat care îşi doreşte unirea. Cum să nu ţi-o doreşti atunci când ai o limbă, ai o cultură, avem burse româneşte. Grădiniţa din satul Sadova a fost reparată cu fondurile Guvernului român", a spus Vladimir Susarenco.
Locul în care s-a desfăşurarea Marea Adunare Centenară este unul simbolic întrucât acum aproape 30 de ani, aici începea mişcarea de renaştere naţională, spune unul dintre organizatorii evenimentului, Vlad Bileţchi.
"Aici a stat Grigore Vieru, Leonida Lari, Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Ne-au cotropit, ne-au subjugat, ne-au interzis, ne-au călcat în picioare, dar n-au reuşit să răpească cel mai important lucru: demnitatea şi coloana noastră vertebrală românească", a spus Vlad Bileţchi.
Manifestaţia de la Chişinău, dedicată unui veac de la Unirea Basarabiei cu România, s-a desfăşurat paşnic.
Poliţia a anunţat că a reţinut 21 de tineri, pretinşi provocatori, care aveau în rucsacuri pumnale şi bâte.