Moldovenii salută ratificarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană
În Republica Moldova, câteva mii de persoane venite din diferite localităţi şi au manifestat în faţa Parlamentului, miercuri, în semn de susţinere a deputaţilor, care au ratificat Acordul de asociere la Uniunea Europeană.
Articol de Amalia Bojescu, 06 Iulie 2014, 08:36
Ratificarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană a fost un moment emoţionant şi aşteptat de românii basarabeni, participanţi la mişcarea de eliberare naţională, informează corespondentul Ina Guţu.
În opinia analiştilor politici de la Chişinău, ratificarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană este cel mai important document semnat de Republica Moldova după declaraţia de independenţă din 27 august 1991.
Tergiversarea procesului de asociere la Uniunea Europeană a adus multe costuri Republicii Moldova în opinia istoricului şi analistului politic Octavian Ţâcu.
"Plecarea foarte multor concetăţeni de-ai noştri peste hotare, o tergiversare care în mare parte a compromis procesul de modernizare a Republicii Moldova şi o tergiversare care din punctul meu de vedere a mai menţinut Republica Moldova în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse pentru cel puţin încă 20 de ani. Situaţia din Republica Moldova şi situaţia contextuală în regiune cred că explică această rapiditate cu care s-a procedat la ratificare, pentru ca acest parlament să dea curs unei ratificări mai intense din partea parlamentelor europene şi nu ar trebui să ne mire deloc că anume România a fost prima care a făcut acest lucru, exact la fel cum România a făcut acest lucru şi în anul 1991 când a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova", a spus Octavian Ţâcu.
Republica Moldova a semnat Acordul de ascoiere cu Uniunea Europeană pe 27 iunie, document ratificat în parlament de deputaţii de la Chişinău, cu excepţia celor comunişti şi socialişti.
Clasa politică de la Bucureşti consdieră că asocierea Moldovei cu Uniunea Europeană reprezintă un moment istoric ce va avea consecinţe pozitive importante pentru economia şi societatea din ţara vecină.
România este prima ţară din Uniunea Europeană care a încheiat procedura.