Modificările la Codul Penal, adoptate în Comisia Juridică
Modificările la Codul Penal au trecut de Comisia specială cu 15 voturi 'pentru' din partea PSD, ALDE şi UDMR şi 7 voturi 'împotrivă', care au aparţinut PNL şi USR.
Articol de Alina Stănuţă, 02 Iulie 2018, 18:11
Modificările aduse Codului Penal au fost adoptate de Comisia specială pentru legile justiţiei.
Astăzi, dezbaterile cele mai aprinse au vizat definirea abuzului în serviciu, a pedepselor pentru această infracţiune şi termenele de prescripţie a faptei.
Proiectul intră, mâine, pe ordinea de zi a Senatului - ca primă cameră sesizată.
Modificările la Codul Penal au trecut de Comisia specială cu 15 voturi 'pentru' din partea PSD, ALDE şi UDMR şi 7 voturi 'împotrivă', care au aparţinut PNL şi USR.
În timpul dezbaterilor maraton au fost adoptate, printre altele, mai multe amendamente criticate de opoziţie.
Unul dintre acestea se referă la redefinirea abuzului în serviciu, astfel infracţiunea funcţionarului public nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie, adică 1900 de lei.
În schimb, se consideră abuz în serviciu şi se pedepseşte dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul doi.
Prin votul majorităţii din Comisie a fost abrogat articolul privind neglijenţa în serviciu.
La finalul şedinţei, preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD, Florin Iordache, declara că redefinirea abuzului în serviciu nu a fost o miză pentru putere.
Comisia şi-a propus o lege unitară, care să nu mai dea posibilitatea unor abuzuri, iar noul Cod Penal să răspundă cerinţelor actuale.
În schimb, opoziţia a criticat dur modificărileşi a acuzat puterea că nu a vizat îmbunătăţirea Codului Penal, nu a aşateptat opinia Comisiei de la Veneţia, Codul nu mai pune accentul pe victimă, ci pe infractor, iar anumite sancţiuni au fost relaxate, inclusiv în favoarea liderului PSD.