Modificări aduse la Ordonanța privind amânarea ratelor la bănci. Vezi cine beneficiază
Amendamentele susţinute de PSD, Pro România, UDMR şi PMP stabilesc, între altele, aplicarea prevederilor şi pentru restanţieri, dar şi pentru firmele ale căror venituri s-au diminuat cu 15% din cauza crizei.
Articol de Iulia Gherman, 24 Aprilie 2020, 11:51
Camera Deputaţilor a aprobat ieri, ca for decizional, mai multe proiecte de lege, între care iniţiativa social-democraţilor, prin care se acordă pensie de urmaş în valoare de 75% din salariu soţului supravieţuitor şi copiilor cadrelor medicale care şi-au pierdut viaţa în lupta cu noul coronavirus.
A fost aprobată şi acordarea unei bonificaţii de 10% pentru cei care îşi plătesc impozitele la termen. Totodată, prin votul deputaţilor, ar putea beneficia de amânarea ratelor toţi cei care au credite la bancă, indiferent dacă veniturile acestora au fost afectate sau nu de criză.
Modificarea ordonanţei de urgenţă a guvernului privind amânarea ratelor a fost adoptată cu 208 voturi pentru, 103 împotrivă şi 8 abţineri.
Amendamentele susţinute de PSD, Pro România, UDMR şi PMP stabilesc, între altele, aplicarea prevederilor şi pentru restanţieri, dar şi pentru firmele ale căror venituri s-au diminuat cu 15% din cauza crizei. PNL îi acuză pe social-democraţi de populism şi spun că vor ataca la Curtea Constituţională modificarea actului normativ.
Bogdan Huţucă, deputat PNL: Acum, când resursele băncilor sunt mai preţioase decât oricând, băncile vor trebui să blocheze sume considerabile care ar fi trebuit să meargă cât mai repede în economie.
De cealaltă parte, parlamentarii PSD susţin că propunerile vin în sprijinul populaţiei şi firmelor afectate de criză.
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul interimar al PSD:Niciunde în lume nu este permisă capitalizarea dobânzii. Dacă dvs vreţi în continuare românii să plătească o taxă către bănci, atacaţi la Curtea Constituţională şi să vedem şi temeiul.
PNL a anunţat că va ataca la CCR şi proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor, care prevede prelungirea cu şase luni a mandatului aleşilor locali din momentul încetării stării de urgenţă, dar şi stabilirea de către parlament, prin lege organică, a datei alegerilor locale.