Modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, votată de Parlament
Legislativul Republicii Moldova a votat, astăzi, în lectură finală, controversata modificare a sistemului electoral, pe fondul protestelor din Parlament şi din stradă, de la Chişinău.
Articol de Ala Boţan, 20 Iulie 2017, 13:42
Schimbarea legilor electorale, făcută fără girul Comisiei de la Veneţia, este criticată de opoziţie şi de societatea civilă, pentru că ar favoriza partidele puterii.
Parlamentul a votat cu 74 de voturi din cele 101, legea care prevede că la următorul scrutin parlamentar deputaţii vor fi aleşi în conformitate cu aşa numitul sistem electoral mixt, jumătate pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar cealaltă jumătate în circumscripţii uninominale.
Proiectul a fost votat practic fără discuţii în condiţiile în care deputaţii de opoziţie, care nu au susţinut proiectul au părăsit sala de şedinţe. În schimb, votul din parlament a fost contestat în stradă, în faţa legislativului de la Chişinău.
Câteva mii de persoane, conduse de lideri ai opoziţiei extraparlamentare au protestat faţă de modificarea sistemului electoral care, potrivit lor, favorizează actuala guvernare.
O altă manifestaţie, aproximativ în acelaşi perimetru a fost organizată de susţinători ai votului mixt, astfel că între grupurile de manifestanţi au fost înregistrate altercaţii.
Noua lege presupune că la alegerile parlamentare în Republica Moldova 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar ceilalţi 51 în circumscripţii uninominale.
Acestea vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană. De asemenea vor exista circumscripţii uninominale pentru diaspora.
Proiectul a fost criticat dur de opoziţie şi de societatea civilă, iar Comisia de la Veneţia a declarat că modificarea sistemului electoral nu este recomandabilă.
Mai mulţi oficiali ai Uniunii Europene au îndemnat autorităţile de la Chişinău să ţină cont de avizul Comisiei de la Veneţia.