Modificarea Legii electorale, în dezbaterea politicienilor
Politicienii români dezbat aprins posibilităţile de modificare a legilor electorale. Una dintre sugestiile discutate este cea referitoare la finanţarea campaniilor electorale de la bugetul de stat sau de la cele locale.
Articol de Alina Bordeiaşu, 19 Ianuarie 2011, 15:11
Consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a declarat că posibilitatea finaţării campaniiilor electorale din bugetul de stat este o sugestie a şefului statului, că procedeul va presupune costuri mult mai mici, iar partidele şi candidaţii nu vor mai fi la mâna sponsorilor.
"Asta ar fi şi ideea, în momentul în care se finanţează la buget se elimină alte surse oculte care până acum veneau de la tot felul de sponsori care formează clientela de partid ulterior", afirmă consilierul prezidenţial.
Sebastian Lăzăroiu susţine că este la îndemâna partidelor să elaboreze un proiect de lege în acest sens.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, îl acuză pe şeful statului de duplicitate în această privinţă şi declară că este problema PDL-ului.
Preşedintele Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru, spune că astfel de iniţiative au venit în general de la oameni de stânga şi că Traian Băsescu trebuie să ofere şi explicaţii, nu doar să lanseze o simplă idee.
"În ţările în care se primeşte subvenţie de la stat în general asta vine la pachet cu o limitare drastică, interzicerea totală a primirii de bani din fonduri private şi înţeleg că preşedintele a omis să spună lucrul acesta şi prin urmare, nu ştim din nou că vorbim şi de un aspect practic în România, deja sunt foarte mulţi oameni care candidează de dragul de a candida", susţine Adrian Moraru.
Partidele trebuie să se decidă asupra unui sistem de vot
Şeful statului le-a cerut partidelor politice să decidă ce vor, sistem uninominal cu un singur tur de scrutin sau două tururi, vot majoritar pur sau uninominal mixt, aşa cum este în prezent.
În Parlament există un proiect care susţine alegerea primarilor dintr-un singur tur, iar candidatul care ia cele mai multe voturi câştigă.
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu spune că asemenea sisteme sunt foarte rare în lume şi se aplică doar în ţări cu democraţii bine aşezate.
Şi preşedintele Institului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, este de părere că de câştigat de pe urma modelului majoritar pur ar avea partidele mari, dar susţine că spre deosebire de actualul sistem, acesta este unul corect pentru cetăţeni.
Partidele parlamentare au recunoscut lacunele actualului sistem de vot uninominal, dar nu au căzut de acord până acum, asupra formulei care ar trebui aplicată la viitoarele alegeri.