Modificarea legii audiovizualului, respinsă
Raportul de respingere a propunerii legislative iniţiate de mai mulţi deputaţi PDL a fost adoptat cu şapte voturi pentru şi două împotrivă.
16 Ianuarie 2013, 14:31
Comisia de Cultură a Senatului a respins o propunere legislativă pentru modificarea Legii Audiovizualului.
Proiectul, aprobat tacit de Camera Deputaţilor, îşi propune să răspundă aşteptărilor şi preocupărilor faţă de derapajele din spaţiul audiovizual, susţine deputatul Raluca Turcan, unul dintre iniţiatori.
"Nu cred că este corect ce se întâmplă astăzi când drepturi fundamentale sunt încălcate, când dreptul la replică nu este luat în considerare, când nu se mai face diferenţa între opinie şi informaţie, când există derapaje şi când suntem de multe ori părtaşi la comenzi politice", a spus Turcan.
Preşedintele Comisiei de Cultură, Georgică Severin, dă asigurări că propunerile grupului de iniţiativă vor fi valorificate într-un proiect de lege viitor.
"Legea este extrem de importantă. Conţine multe idei bune, dar volumul de modificări pe care le propune presupune elaborarea unei legi noi. Şi atunci propunerile grupului de iniţiatori din 2011 trebuie respectate, apreciate, şi utilizate în vederea unei noi legi", a spus Severin.
Raportul de respingere a propunerii legislative iniţiate de mai mulţi deputaţi PDL a fost adoptat cu şapte voturi pentru şi două împotrivă.
Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă îşi propunea redefinirea unor termeni, introducerea în corpul legii a unor prevederi referitoare la atribuţiile CNA, stabilirea principiilor pe care furnizorii de servicii media trebuie să le respecte, în virtutea dreptului fundamental al publicului de a fi informat, a principiilor de difuzare a jocurilor de noroc în cadrul programelor audiovizuale, dar şi a principiilor privind comunicările comerciale audiovizuale, publicitatea şi teleshopping-ul, protecţia minorului sau protejarea dreptului la propria imagine.
Conform sursei citate, aceste prevederi sunt cuprinse, în prezent, în Codul audiovizual, iar ''introducerea lor în corpul legii ar fi avut ca scop o mai bună cunoaştere a lor de către furnizorii de servicii media, dar şi simplificarea modalităţii de aplicare a acestora''.