Modificarea Constituţiei primită diferit de clasa politică
Preşedintele Traian Băsescu a înaintat, miercuri, Consiliului Legislativ, proiectul de modificare a legii fundamentale a României.
Articol de Dan Carp, 02 Iunie 2011, 09:20
Proiectul preşedintelui Traian Băsescu de modificare a Constituţiei a fost primit diferit de partidele parlamentare.
Democrat-liberalii susţin modificarea Constituţiei
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, este de părere că modificarea Legii fundamentale era necesară.
El admite însă că procesul de modificare este abia la început şi partidele trebuie să cadă de acord asupra viitoarelor prevederi.
"Cel mai important lucru este că acest proces a început. Important este ca acele modificări să însemne rezolvarea disfuncţiunilor din sistemul nostru constituţional şi politic din ultimii zece ani", a spus Voinescu.
UDMR este reticent
Uniunea nu susţinea ideea parlamentului unicameral, nici după referendumul din 2009, iar acum în discuţie ar fi prevederi care ar slăbi rolul parlamentului şi l-ar întâri pe cel al preşedintelui.
György Frunda, senator UDMR susţine că proiectul preşedintelui Băsescu este de fapt prezentarea unei Constituţii pentru o republică prezidenţială.
"Domnul preşedinte ne creionează o Constituţie a unei republici prezidenţiale, cu toate instituţiile subordonate direct sau indirect persoanei preşedintelui: guvern, parlament", a arătat Frunda.
Opoziţie cere consultări prealabile
Social-democraţii susţin că ar trebui demarat un proces de consultare a partidelor parlamentare în forma actuală.
Senatorul PSD, Toni Greblă este sigur că acest proiect nu are cum să primească votul parlamentului.
"Dacă parlamentul credeţi că este o anexă a preşedintelui României care ne dă teme şi noi trebuie să le scriem foarte repede, vă înşelaţi. Probabil, în parlament acest proiect va fi luat ca o primă bază de lucru şi vom discuta pe el", a declarat Toni Greblă.
La rândul lor, liberalii văd în propunerea Preşedinţiei o încercare de a deturna discuţia de la subiecte mai importante în acest moment.
Deputatul PNL, Cristina Pocora susţine că de fapt, altele sunt priorităţi României.
"Cred că, în momentul de faţă, priorităţile sunt situaţia economică şi socială din România. Or, dacă am intra într-o dezbatere pe Constituţie, cred că am abandona toate aceste teme", a opinat aceasta.