Modificarea Constituţiei, greu de făcut
Partidele parlamentare nu agreează propunerile preşedintelui Traian Băsescu de modificare a Constituţiei.
Articol de Simona Mihăescu, 14 Martie 2011, 14:23
Şeful statului a enumerat duminică, la întâlnirea cu liderii PDL, modificările Constituţiei. Acestea vizează reducerea numărului de parlamentari, noi condiţii de dizolvare a Parlamentului, dar şi revenirea la un mandat de patru ani pentru preşedintele ţării şi introducerea unui deficit bugetar limită, ca obligaţie constituţională.
Pentru a putea fi schimbată Constituţia ar fi nevoie de două treimi din voturile parlamentarilor, dar pentru moment nici opoziţia şi nici UDMR, partener de guvernare al democrat-liberalilor, nu par de acord cu propunerile preşedintelui.
Pentru UDMR, propunerea de revenire la un mandat de patru ani pentru preşedinte nu se justifică, în condiţiile în care parlamentarele şi prezidenţialele vor ajunge să se suprapună abia peste câteva cicluri electorale.
UDMR nu este de acord nici cu parlamentul unicameral şi nici cu dizolvarea acestei instituţii în cazul în care preşedintele este suspendat, dar acest demers nu este validat prin referendum.
Márton Árpád, deputat UDMR, membru al Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei: spune că UDMR nu crede că va accepta propunerile care vizează creşterea puterii preşedintelui.
"Nu poţi fi mediator dacă eşti capul uneia dintre cele trei puteri. Nu cred că vom marşa pe oricare dintre aceste propuneri de mărire a puterilor preşedintelui României", a spus acesta.
Deputatul UDMR a adăugat că aceste propuneri formulate de şeful statului trebuie discutate foarte serios în coaliţie.
PDL e de acord cu propunerile şefului statului
Vicepreşedintele PDL, Sulfina Barbu susţine că nimeni nu îl poate suspecta pe Traian Băsescu de faptul că ar urmări vreun câştig electoral prin aceste propuneri, pentru că nu mai poate candida pentru un nou mandat.
"Alegerile prezidenţiale să fie concomitente cu alegerile parlamentare, tocmai pentru a reduce cheltuielile care sunt astăzi necesare cu alegerile în sistemul actual electoral. Din momentul în care se suprapun cele două alegeri, sigur că poate fi făcută această reducere a mandatului preşedintelui la patru ani", a arătat Sulfina Barbu.
Opoziţia consideră că e o nouă propagandă electorală
În tabăra opoziţiei, preşedintele PSD, Victor Ponta, consideră că şeful statului vine acum cu aceste propuneri doar pentru că se apropie campania electorală pentru alegerile locale, iar oamenii trebuie să uite de problemele reale, cum ar fi Codul Muncii sau corupţia.
"De ce nu a propus Băsescu chestia asta când era vorba de el, să îi reducă lui mandatul de patru ani, sau de ce nu îşi dă demisia? Băsescu întotdeauna vorbeşte de alţii. Dacă el îşi dă demisia cu un an mai devreme, da, este foarte bună ideea. Şi anul trecut, pe vremea asta, îl apucase iarăşi să schimbe Constituţia; ne-a chemat la Cotroceni şi un an de zile nu a mai făcut nimic. Şi acum o să vedeţi, un an de zile nu o să facă nimic, la anul, când se apropie alegerile locale, iarăşi ne aruncă praf în ochi cu Constituţia", a declarat liderul PSD.
Senatorul PNL, Teodor Meleşcanu spune că revizuirea Constituţiei este o procedură amplă şi destul de greoaie şi este nevoie de consens politic, care până acum a lipsit, dacă ţinem seama şi de faptul că în Parlament există o comisie pe revizuirea legii fundamentale, care nu a lucrat deloc până în prezent. Liberalii critică, mai ales, ideea de parlament unicameral.
"Eu cred că reducerea este un scop în sine; creşterea eficienţei Parlamentului acesta trebuie să fie scopul. La Parlament, obiectivul nu este să transformăm un apartament de două camere în garsonieră sau să micşorăm spaţiul; este creşterea eficienţei Parlamentului, care are probleme serioase în ultima perioadă", a subliniat senatorul PNL.
Opoziţia nu este de acord nici cu posibilitatea introducerii în legea fundamentală a unui plafon de 3% în cazul deficitului la bugetul de stat, propunere pe care o consideră neserioasă.
Pentru ca toate aceste modificări să fie aprobate, după ce sunt discutate în prealabil în comisia de specialitate, este nevoie de votul a două treimi din numărul total al parlamentarilor, potrivit redactorului RRA.