Modificarea Codului Penal, adoptată de Senat
Proiectul de modificare a Codului Penal a fost adoptat de Senat, ca primă cameră sesizată.
Articol de Alina Stănuţă, 03 Iulie 2018, 16:19
Senatul a adoptat astăzi proiectul de modificare a Codului Penal, în calitate de primă cameră sesizată. Documentul merge acum în Camera Deputaţilor, unde la această oră s-a întrunit Comisia specială pentru sistematizarea Legilor justiţiei, în vederea elaborării raportului.
Modificările vor fi discutate mâine, în plenul Camerei Deputaţilor, iar în ziua următoare va fi dat votul final.
Modificările la Codul Penal au trecut de Senat cu 74 de voturi pentru din partea PSD şi ALDE, 28 împotrivă - ale PNL şi USR - iar cei nouă senatori ai UDMR s-au abţinut.
Şedinţa a debutat cu contre între putere şi opoziţie în privinţa cvorumului de şedinţă.
Senatorii opoziţiei au părăsit temporar sala, dar apoi au revenit. După ce controversele au fost rezolvate s-a trecut la dezbaterea amendamentelor respinse în comisie.
Timp de trei ore, nicio propunere nu a opoziţiei nu a trecut de votul puterii. Senatorul liberal, Alina Gorghiu, a reproşat PSD şi ALDE, printre altele, că nu a aşteptat raportul Comisiei de la Veneţia şi că anumite sancţiuni au fost relaxate în noul Cod Penal, inclusiv în favoarea liderului PSD.
"Proiectul de Cod Penal nu reprezintă altceva decât ambiţia unui singur om şi vorbim de o ambiţie cât se poate de absurdă. E vorba de o lege importantă, de o lege majoră care nu doar că nu are în spate un studiu de impact, dar nu are nici măcar un ministru al justiţiei prezent în sala de plen. Despre modificări, lucrurile sunt clare. Această guvernare are un fir roşu care uneşte toate demersurile de un an şi jumătate, şi anume dezincriminarea abuzului în serviciu", a spus Alina Gorghiu.
Opoziţia a mai protestat în plen şi prin afişarea de către USR a unui banner pe care scria: "Fără penali!"
În schimb, reprezentanţii puterii au arătat că propunerea armonizează legislaţia cu deciziile CCR şi directivele UE, iar modificările au fost de bună credinţă, ele urmând să se aplice tuturor.
"Propunerile pe care le-am făcut nu rezolvă nicio problemă personală a cuiva anume. Nu sunt făcute în interesul cuiva anume. Ele sunt aplicabile erga omnes şi vor fi aplicate în toate dosarele penale aşa cum sunt ele astăzi. Din punctul meu de vedere, noi am procedat corect. Decât să menţinem dispoziţii neconstituţionale şi care încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale, preferăm varianta de astăzi", a spus Şerban Nicolae, liderul grupului PSD.
Una dintre cele mai importante modificări aduse Codului Penal vizează redefinierea abuzului în serviciu şi introducerea unui prag de 1.900 de lei.
Astfel, infracţiunea funcţionarului public nu se pedepseşte, dacă prejudiciul este până în această sumă.
De asemenea a fost eliminat din Codul Penal articolul privind neglijenţa în serviciu.