Mitinguri de solidaritate la Paris. Comunitatea Internaţională condamnă atacul terorist
Mii de persoane au ieşit în stradă la Paris, jurnalişti şi oameni de rând, pentru a-şi arăta solidaritatea, după atacul terorist comis în jurul prânzului de trei bărbaţi încă neidentificaţi la redacţia revistei Charlie Hebdo.
Articol de Radio România, 07 Ianuarie 2015, 19:30
UPDATE ora 21.00 Doisprezece oameni morţi şi 11 răniţi este bilanţul actualizat comunicat de autorităţile franceze după atacul terorist de astăzi de la Paris.
Mii de poliţişti şi membri ai trupelor speciale îi caută pe cei trei atacatori înarmaţi cu automate Kalaşnikov care au deschis focul în jurul prânzului şi au fugit apoi cu un autoturism.
Corespondentul Radio România Tudor Ţepeneag transmite că Parisul este practic închis după ridicarea alertei teroriste până la gradul maxim.
UPDATE ora 20.00 Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat miercuri seară la Paris şi în alte oraşe din Franţa, în semn de solidaritate cu revista satirică Charlie Hebdo, lovită de un atentat soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, potrivit poliţiei.
Peste 10.000 de persoane au ieşit în stradă la Lyon (centru-est) şi la Toulouse (sud-vest), potrivit estimărilor forţelor de ordine.
La Paris, peste 5.000 de persoane s-au adunat în centrul oraşului, în apropierea sediului Charlie Hebdo, revistă simbol al libertăţii de exprimare.
Totodată, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a denunţat miercuri "atacul terorist laş şi barbar" comis împotriva revistei săptămânale satirice franceze Charlie Hebdo.
Într-o declaraţie unanimă adoptată la iniţiativa Franţei, ţările membre "condamnă ferm acest act terorist intolerabil, a cărui ţintă au fost jurnalişti şi o publicaţie".
Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la grad maxim, iar poliţia şi trupele speciale au declanşat o adevărată vânătoare a făptaşilor, care au reuşit să fugă după atac.
Imaginile publicate de martori arată doi bărbaţi cu cagule care strigă "Allah e mare" şi " L-am ucis pe Charlie Hebdo" în timp ce se pregătesc să fugă cu o maşină de culoare neagră.
Comunitatea internaţională a condamnat dur atacul, iar preşedintele francez şi premierul au denunţat "un atentat terorist de o barbarie extremă", transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Tudor Ţepeneag.
La noi în ţară, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Pontaau condamnat atacul de la Paris.
De asemenea, Comunitatea Internaţională a condamnat la unison atacul terorist de la redacţia săptămânalului "Charlie Hebdo".
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, la rândul său, într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi, despre actul terorist de la Paris.
"Este un act de o gravitate extremă împotriva presei, împotriva reprezentanţilor presei şi, prin urmare, un atac la însăşi esenţa democraţiei şi a valorilor şi libertăţilor fundamentale. Prin urmare, condamnăm în cei mai categorici termeni acest act terorist, care nu face altceva decât să arate cât de importantă este continuarea luptei împotriva terorismului în toate formele sale de manifestare, pentru că orice fel de act terorist nu are nicio justificare, mai ales atunci când este îndreptat împotriva libertăţii presei", a spus Aurescu.
Niciun cetăţean român din Franţa nu a avut de suferit de pe urma atentatului asupra redacţiei săptămânalului Charlie Hebdo, susţin reprezentanţii Ministerului de Externe, citaţi de redactorul RRA, Carmen Gavrilă.
În România, responsabilii în domeniu au decis că nu este nevoie de o ridicare a nivelului precaut de alertă antiteroristă, întrucât în acest moment riscul de producere a unui atac terorist este scăzut.