Misiunea românească pentru Republica Moldova, asigurată de 52 de medici şi asistenţi
O echipă de 52 de medici şi asistenţi medicali români a plecat astăzi în ţara vecină pentru acelaşi scop.
Articol de Cristina Vartolomei, corespondent RRA, 30 Aprilie 2020, 13:44
Guvernul va aproba în şedinţa de astăzi o donaţie către Republica Moldova constând în materiale, echipamente, medicamente şi alte elemente necesare în lupta cu COVID-19.
În paralel o echipă de 52 de medici şi asistenţi medicali români a plecat astăzi în ţara vecină pentru acelaşi scop.
Prezentă la Iaşi la aplecarea cadrelor medicale, premierul Ludovic Orban a făcut o serie de declaraţii despre problemele momentului.
Şeful guvernului s-a referit, astfel, la viitoarele măsuri de relaxare sau la despăgubirile care vor fi acordate pentru fermierii afectaţi de secetă.
Misiunea românească pentru Republica Moldova va fi asigurată de 52 de medici şi asistenţi de la mai multe spitale şi servicii de urgenţă din ţară, cadre medicale din armată şi angajaţi ai Inspectoratului General pentru situaţii de urgenţă.
Vor sta în Republica Moldova 15 zile, urmând să-şi desfăşoare activitatea în spitale din Chişinău, Cahul şi Bălţi.
Donație pentru Republica Moldova
Premierul Ludovic Orban le-a mulţumit membrilor echipei medicale pentru implicarea în această misiune umanitară prin care România răspunde solicitării de ajutor venită de la Chişinău.
Ludovic Orban a anunţat că în cadrul şedinţei de guvern de astăzi va fi aprobată şi alocarea unei sume importante, care să acopere o donaţie de echipamente şi medicamente pentru Republica Moldova.
Vesti bune pentru hotelieri
Premierul a făcut şi precizări legate de relaxare a restricţiilor.
Vestea bună vine pentru hotelieri, care vor putea să îşi repornească activitatea, dacă respectă regulile de distanţare socială.
Pentru turiştii care vor să ajungă în staţiuni, deplasarea va fi inclusă în lista motivelor întemeiate pentru care se va putea ieşi din localităţi.
Pentru restaurante şi terase nu s-a luat deocamdată o decizie.
Încă se analizează şi problema deschiderii creşelor şi grădiniţelor.
Prim-ministrul a declarat că o prioritate în această perioadă este şi evaluarea efectelor secetei, astfel încât agricultorii să poată primi despăgubiri.
Premierul a estimat că în două-trei săptămâni vor putea fi emise actele normative pentru aceste ajutoare financiare.
Prim-ministrul a dat asigurări şi că există fonduri suficiente pentru acoperirea cererilor de somaj tehnic.
Ludovic Orban a spus că în această perioadă principalele preocupări în calitatea sa de şef al guvernului sunt apărarea sănătăţii şi a vieţii oamenilor, relansarea economică şi coordonarea măsurilor din România cu cele luate la nivel european.