Misiunea FMI, din nou la Bucureşti
O misiune a FMI a sosit, luni, la Bucureşti pentru a analiza programul de asistenţã financiarã multilateralã cu România, prima întâlnire fiind la Banca Naţională a României.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 26 Iulie 2010, 10:58
Experţii Fondului, împreunã cu cei ai Comisiei Europene şi ai Bãncii Mondiale, se vor întâlni, pânã pe 4 august, cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor oamenilor de afaceri, ai bãncilor, precum şi cu cei ai organizaţiilor societãţii civile.
Experţii strãini vor evalua ultimele evoluţii ale economiei româneşti şi vor discuta obiectivele economice pentru anul 2011, inclusiv bugetul pe anul care vine.
Vor fi stabilite şi mãsurile necesare pentru atingerea acestor obiective.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu spune că FMI vine în România "să-şi facă datoria".
Pe faza descendentã a ciclului capitalului privat, în mod normal, FMI a venit nu sã salveze România, a venit sã-şi facã datoria. Noi, însã, nu ne-am fãcut datoria. Trebuia sã ne aşteptãm sã avem aceste probleme majore, în buget. Aceasta este cutuma, obişnuinţa, când se face o corecţie exernã şi se intrã într-o recesiune şi se iese din faza de supraîncãlzire, problemele apar la deficitul bugetar. S-a luat atunci o decizie, nu pe creşteri de impozite sã se facã corecţia, ci pe reduceri de cheltuieli, şi nu am putut s-o facem, din considerente politice şi constituţionale. Am ajuns s-o facem, cel puţin pe jumãtate, tot pe creşteri de venituri. Sperãm sã ne oprim aici, cu creşterea de venituri bugetare, pentru cã ea nu face decât sã amâne reluarea creşterii economice", a precizat Mugur Isărescu pentru Radio România Actualităţi.
Urmãtoarea tranşã, în valoare de 900 de milioane de euro, depinde şi de respectarea graficului privind reducerea arieratelor.
În negocierile anterioare, pãrţile au stabilit cã, în 2012, România va înregistra un deficit bugetar de 3% din PIB.
Factbox
• România are un acord stand-by pe doi ani cu FMI
• Valoarea totală a împrumutului este de 12,95 miliarde euro
• Împrumutul acordat României de FMI are o dobândă de aproximativ 3,5% pe an.
• Banii vor fi acordaţi în cinci tranşe egale, iar rambursarea se va face treptat până în 2015.
• Boardul FMI a aprobat în iulie a patra tranşă de împrumut în valoare de 913 milioane de euro
• Ţinta de inflaţie pentru 2010 a fost reviziută de FMI de la la 3,5% la 7,9%
• Pentru a se încadra în termenii acordului, Guvernul a crescut TVA cu cinci procente şi a scăzut salariile bugetarilor cu 25 la sută
• Pachetul total de împrumut extern al României este de 19,95 miliarde de euro
• Banii vin de la FMI,Uniunea Europeană,Banca Mondială şi BERD