Mişcări-surpriză pe scena politică din Republica Moldova
14 din cei 21 de deputaţi comunişti au declarat că pleacă din partid şi formează o platformă parlamentară social-democrată, sugerând că ar putea participa la formarea viitoarei majorităţi parlamentare.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Decembrie 2015, 13:12
În Republica Moldova, 14 dintre cei 21 de deputaţi ai Partidului Comunist din Parlamentul de la Chişinău şi-au părăsit formaţiunea.
Anunţul a fost făcut cu numai câteva ore înainte de expirarea termenului-limită pe care preşedintele Nicolae Timofti l-a acordat partidelor pro-europene pentru a ajunge la o soluţie comună în privinţa numirii unui premier.
Între timp, reprezentanţii acestor partide au avut o nouă rundă de negocieri, însă fără nici un rezultat.
O nouă rundă de negocieri între partidele parlamentare care se declară pro-europene a avut loc astăzi la Chişinău, fără însă a se ajunge la un consens, potrivit liderilor acestor partide.
Principala problemă a acestor partide ţine de dreptul de a numi premierul, drept pe care şi-l revendică atât Partidul Democrat, cât şi Partidul Liberal Democrat.
Cu puţin timp înainte de aceste negocieri, omul de afaceri Vlad Plahotniuc, despre care se spune că ar conduce din umbră Partidul Democrat, a anunţat pe o reţea de socializare că revine în politică, după ce în octombrie declarase că renunţă la funcţia de prim-vicepreşedinte al PD şi pleacă din politică.
Numele lui Vlad Plahotniuc a fost vehiculat în ultimul timp ca un posibil candidat al democraţilor la funcţia de prim-ministru.
Tot astăzi, 14 din cei 21 de deputaţi comunişti au declarat că plecă din partid şi formează o platformă parlamentară social-democrată, sugerând că ar putea participa la formarea viitoarei majorităţi parlamentare.
Analiştii politici susţin că există o legătură între aceste două evenimente, care ar putea face parte din acelaşi scenariu, care să se soldeze cu numirea lui Vlad Plahotniuc în funcţia de premier.
Totuşi, potrivit Constituţiei, preşedintele este cel care desemnează candidatul, iar unii experţi susţin că NicolaeTimofti ar putea să se opună desemnării sale.