Mircea Geoană: Trebuie găsite noi abordări pentru regiunea Mării Negre
Parteneriatul strategic cu SUA și acordul cu FMI au fost temele discuțiilor dintre Mircea Geoană și auroritățile americane.
Articol de Cristina Dumitrescu, 31 Iulie 2010, 13:57
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, se află zilele acestea la Washington, unde a discutat cu senatorii americani despre dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA şi în domeniul economic, nu doar în cel militar.
El a ţinut şi o pledoarie pentru găsirea unei noi abordări comune Uniunea Europeană-NATO în ceea ce priveşte strategia pentru regiunea Mării Negre, Caucaz, Asia Centrală, dar şi India şi China.
"Cred că pe agenda relaţiei transatlantice, în perioada următoare va trebui să figureze cu mult mai multă acuitate soluţiile comune pentru acest spaţiu foarte important, sprijinul pentru continuarea reformelor democratice din Republica Moldova şi drumul european al acestei ţări, sprijinul în continuare pentru o Ucraină democratică şi un spaţiu la est de Marea Neagră care să asigure şi stabilitate, şi prosperitate şi finanţarea marilor proiecte de infrastructuri, inclusiv în domeniul energiei", a spus Geoană într-un interviu acordat Radio România Actualități.
Acordul cu FMI a fost şi una din temele de discuţie pe care preşedintele Senatului, Mircea Geoană, le-a abordat la Washington cu oficiali americani.
El a declarat pentru RADIO ROMÂNIA că partenerii de discuţie s-au arătat interesaţi de situaţia economică a ţării noastre.
"Eu cred că discuţia care a început în ultimele zile la Bucureşti cu privire la FMI, la Comisia Europeană, în general la asistenţa financiară internaţională, este o discuţie care nu este productivă, pentru că, în cele din urmă, întrebarea este dacă am avut sau nu am avut bună guvernare în România, dacă banii europeni care ar fi trebuit să vină până acum în economie, de ce nu au fost atraşi? Deci, cred că din punct de vedere al celui care este vinovat pentru starea economică foarte gravă în care se află România, cred că întrebarea trebuie adresată Guvernului de la Bucureşti, şi nu partenerilor noştri internaţionali, fie de la Bruxelles, fie de la Washington. S-a pus accentul de o manieră repetată cu privire la nevoia de o mai bună guvernanţă, mai multă transparenţă şi o luptă energică împotriva corupţiei, pentru că /.../ de afaceri transparent, fără o administraţie publică eficientă, cinstită şi onestă, oricât de mult am vorbi la nivel politic, investiţiile şi capitalul vin acolo unde se găseşte un loc predictibil de investiţii şi de profit" a declarat Geoană.