Mircea Geoană susţine crearea unui consiliu pentru siguranţa copiilor pe internet
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră necesară constituirea în România, după model britanic, a unui Consiliu pentru siguranţa copiilor în mediul virtual. FOTO: Agerpres
Articol de Alina Dobrinescu, 08 Iunie 2011, 16:16
Mircea Geoană consideră că din componenţa acestui Consiliu ar trebui să facă parte reprezentanţi ai Executivului, ai societăţii civile, industriei în domeniu, ai părinţilor şi profesorilor.
Geoană a făcut miercuri, în timpul dezbaterii ''Protecţia copiilor în mediul real şi virtual'', organizată de Comisia pentru egalitate de şanse din Senat, un apel către politicienii din întreg spectrul politic în vederea elaborării unei iniţiative legislative în acest sens.
"Trebuie să vedem ce fac celelalte ţări şi ONG-urile din aceste ţări în legătură cu această problemă. În Statele Unite, de exemplu, există o înţelegere între Guvern şi industria de profil în depistarea surselor imaginilor cu caracter violent sau sexual pe internet, la care ar putea avea acces copii. În Marea Britanie există un Consiliu pentru siguranţa copiilor pe internet. Am putea şi noi să facem un lucru bun şi să asigurăm siguranţa copiilor noştri prin constituirea unui astfel de Consiliu în care să fie reprezentaţi toţi actorii implicaţi. Este o chestiune nepartizană şi fac un apel către toţi politicienii fiindcă împreună cu societatea civilă, industria, părinţii şi profesorii putem găsi o soluţie", a spus Geoană.
De asemenea, preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse din Senat, Lia Olguţa Vasilescu, a susţinut că este îngrijorător faptul că, potrivit unor studii realizate în 25 de ţări, fiind intervievaţi 25.142 de copii cu vârste cuprinse între 9-16 ani, România este a doua ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte agresarea copiilor în mediul virtual.
"Suntem a doua ţară din Uniunea Europeană şi în ceea ce priveşte faptul că părinţii nu ştiu că, de multe ori, copiii lor au fost agresaţi verbal pe internet, sau au accesat informaţii vizuale cu caracter sexual sau violent", a spus senatorul PSD.
Preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse din Senat a mai precizat că sunt foarte mulţi copii care au conturi pe reţelele de socializare deşi vârsta minimă pentru crearea unui astfel de cont este de 16 ani, "însă nimeni nu stă să verifice vârsta reală a utilizatorilor".
Şi preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, a considerat îngrijorător numărul mare de copii agresaţi pe internet sau a celor care au avut deja acces la informaţii vizuale cu caracter sexual sau violent.
"Comportamental vorbind, suntem în cădere liberă. Suntem într-un război cu forţe inegale fiindcă numărul de materiale cu un astfel de caracter, distribuite pe internet este foarte mare, în timp ce reacţia autorităţilor, a părinţilor, a profesorilor este una întârziată, ori copiii sunt foarte vulnerabili la informaţiile vizuale, existând riscul mimetismului", a spus acesta.
Comisia pentru egalitate de şanse din Senat a organizat miercuri dezbaterea intitulată ''Protecţia copiilor în mediul real şi virtual'', la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi ai Guvernului.