Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Articol de Elena Postelnicu, 19 Aprilie 2024, 09:18
După ce s-a întâlnit la Torino cu reprezentanţi ai firmelor italiene din industria de apărare, inclusiv de la Leonardo şi Fincantieri, în vederea consolidării producţiei de armament şi a stimulării cooperării între ţările aliate, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avut la Roma o întâlnire cu ministrul apărării, Guido Crosetto, şi o alta cu reprezentanţii comunităţii de români din centrul Italiei.
Elena Postelnicu (corespondent RRA la Roma): Bătălia pentru viitorul României s-a prezentat aici, la Roma, în rândul românilor din regiunea Lazio. Care este mesajul pe care doreaţi să-l transmiteţi cu acest prilej românilor din Italia?
Mircea Geoană: În primul rând, un mesaj de speranţă, de încredere. Trăi momente foarte complicate: război în Ucraina, Orientul Mijlociu este şi el foarte incandescent. Foarte mulţi români au ales şi încă aleg să plece din ţară pentru a-şi găsi o viaţă mai bună în Italia foarte mulţi, în alte ţări europene şi în întreaga lume. Şi atunci mesajul meu este legat de faptul că suntem, indiferent dacă suntem în Lazio, în Toscana sau undeva în România, fiicele şi fiii aceleaşi naţiuni şi că, indiferent unde suntem şi unde ne-a purtat viaţa şi destinul, şi profesia, aparţinem aceleaşi naţiuni şi că e nevoie ca naţiunea română să rămână unită prin limbă, prin cultură, prin interviuri, prin biserică. Bisericile sunt extrem de importante ca loc de adunare, prin centre culturale, prin concerte, prin cultură, prin limbă, prin civilizaţie. Al doilea mare mesaj al cărţii mele este acela că întotdeauna, în momente de cutremur geopolitic, ca cel pe care îl traversează acuma Europa şi întreaga lume. În trecut, înaintaşii noştri au profitat de astfel de momente pentru a înainta, pentru a avansa proiectul naţional românesc. Prima Unire şi Alexandru Ioan Cuza nu se puteau face dacă nu erau condiţiile din Războiul Crimeei. Dar a mai existat întotdeauna un al doilea mare ingredient, pe lângă cutremur geopolitic a fost faptul că elitele româneşti, liderii români ai acelei perioade au avut tăria să se adune şi să propună naţiunii o nouă etapă a proiectului naţional, al devenirii naţionale. De aceea, cartea este despre ceea ce ne uneşte, ceea ce poate că încă nu merge suficient de bine şi mai ales un mesaj de speranţă şi de încredere în viitor.
Realizator: Vizita a început la Torino. Ce alte întâlniri oficiale aţi avut în aceste zile aici?
Mircea Geoană: Am adus Delegaţia Consiliului Nord Atlantic într-o vizită pe care Italia a pregătit-o foarte bine. Am fost la Torino, unde am avut întâlniri cu industria de apărare şi de tehnologie din Italia, inclusiv cu companii de talie mică şi mijlocie care fac parte din ecosistemul de inovare al NATO. După aceea am fost la La Spezia, unde am vizitat un centru de cercetări maritime şi experimentale al NATO, care deja are 65 de ani, 75 are Alianţa, 65 are acest centru de la La Speţia. Am vizitat şi şantierele Fincantieri, unde este aproape gata de a fi dat în folosinţă noul portavion italian Trieste, de ultimă generaţie. Am avut şi acolo întâlniri. Ficantieri are şi două şantiere importante în România, la Brăila şi la Tulcea şi am vorbit cu conducerea companiei Fincantieri, sunt extrem de încântaţi de ceea ce se întâmplă în România, de muncitorii români, i-am vizitat şi eu la Brăila şi nu în ultimul rând, astăzi am avut o deplasare pe portavionul Cavour, nava amiral a flotei italiene, am avut demonstraţii de exerciţii militare, de exerciţie marine, am vizitat şi fabrica unde se integrează avionul F-35. Şi am încheiat ziua aici, la Roma, cu o întâlnire cu ministrul Crosetto al apărării, cu o conferinţă importantă dedicată partenerilor noştri ai NATO din Orientul Mijlociu şi din zona Golfului. Şi nu puteam să vin la Roma fără să mă întâlnesc şi cu comunitatea românească, să lansez cartea şi să mă bucur să fiu alături de concetăţenii noştri.
Reporter: Dacă veţi candida la preşedinţie sau la conducerea guvernului şi veţi fi ales, cum veţi încerca să îi ajutaţi pe românii plecaţi peste hotare, pe românii din diaspora? Sunt peste cinci milioane în străinătate.
Mircea Geoană: Deocamdată am un job de făcut la NATO şi decizii cu privire la viitorul meu le voi lua la momentul potrivit. Da oricum sunt foarte preocupat şi interesat să încercăm să reprezentăm ceea ce spun şi în carte: suntem de fapt o singură naţiune.
Reporter: Vorbim despre contextul internaţional, ce repercusiuni are războiul din Orientul Mijlociu asupra Ucrainei?
Mircea Geoană: Bun, noi trebuie să găsim soluţii pentru fiecare dintre conflictele sau riscurile de securitate pe care le întâmpinăm. Nu avem luxul să facem prioritizări între... Ucraina şi războiul Rusiei în Ucraina este un război complicat pe scară foarte largă. E un război convenţional de lungă durată. Ce se întâmplă în Orientul Mijlociu este un risc de escaladare de la un conflict local la un conflict regional. De aceea trebuie să păstrăm o atenţie către ambele situaţii. Avem suficiente resurse, sper să avem şi atenţie politică pe care să o putem s-o folosim în aceste direcţii. Iar ultimele anunţuri făcute de Congresul american, de speakerul Camerei Reprezentanţilor cu privire la un eventual vot mai rapid cu privire la pachetul pentru Ucraina, pentru cel pentru Israel reprezintă, cred, e o veste bună. Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare.
Reporter: Ce vă doriţi pentru România în acest an destul de greu, un an şi electoral?
Mircea Geoană: Dacă e vorba de anul electoral, aş vrea ca românii să vină în număr cât mai mare la vot. De la cei care votează prima dată, la cei care n-au votat niciodată, de la cei de acasă, de la cei din diaspora. Este foarte important să nu lăsăm ca prin indiferenţă sau prin, poate prin resemnare sau lehamite, să lăsăm ca destinul ţării noastre la început de nou ciclu politic începe un nou ciclu istoric, să fie fără participarea şi implicarea noastră. De aceea, apelul meu către diasporă şi către cei de acasă să vină la vot în urmă cât mai mare, fiecare are o preferinţă politică, este absolut legitim, dar cred că există un fel de majoritate tăcută şi care nu se exprimă decât foarte rar, care sper ca la legerile din acest an să vină şi să schimbe destinul României, pentru că ştiu că, dacă ne punem mintea, putem să facem acest lucru. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 18 aprilie).