Mircea Geoană:în privinţa Schengen, nu sunt acceptabile schimbări de reguli de joc în timpul jocului
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că România se pronunţă împotriva aplicării de criterii suplimentare noilor ţări care vor să adere la spaţiul Schengen.
Articol de Alina Dobrinescu, 15 Martie 2011, 15:21
Mesajul a fost transmis de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, la o întâlnire pe care a avut-o la Bucureşti cu ministrul afacerilor externe din Luxembug, Jean Asselborn.
Luxemburgul sprijină poziţia ţării noastre, a declarat Mircea Geoană.
"Eu am exprimat poziţia consecventă a ţării noastre, aceea că nu sunt acceptabile schimbări de reguli de joc în timpul jocului, dar, în opinia mea, dacă va fi nevoie să venim cu o modificare a regulilor Schengen pentru toate statele membre, care să ţină cont de riscurile actuale şi viitoare, de protejarea frontierelor noastre, atunci, evident, acest lucru trebuie şi poate fi făcut", a mai adăugat preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
În cadrul discuţiilor s-a vorbit şi despre situaţia din Libia şi despre reacţia Europei la acest eveniment.
Preşedintele Senatului a subliniat că, în situaţia în care se impune o intervenţie cu caracter militar, aceasta ar trebui să aibă acordul Consiliului de Securitate al ONU.
"Am primit informaţii de la sursă referitor la poziţiile diferite ale capitalelor europene cu privire la acest subiect. În opinia mea, soluţia preferabilă ar fi ca, în condiţiile în care va fi nevoie de o formă de intervenţie cu caracter militar, aceasta să fie făcută cu aprobarea explicită a Consiliului de Securitate a ONU şi cu implicarea actorilor regionali, inclusiv cei din Organizaţia Unităţii Africane", a afirmat Mircea Geoană.
Ministrul de externe al Luxemburgului se întâlneşte în această după-amiază cu omologul său român, Teodor Baconschi.
Jean Asselborn a precizat că Uniunea Europeană are 27 de state membre cu aceleaşi drepturi iar aceasta este filozofia care trebuie să predomine.
Ministrul luxemburghez de externe a declarat că România a dovedit că defacto este deja membră Schengen, dar că în România ar trebui ca politicile interne să aibă o preponderenţă mai mică decât politicile europene.