Mircea Diaconu și-a depus candidatura la europarlamentare
Actorul Mircea Diaconu, fost membru PNL, și-a depus candidatura, ca independent, la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, cu doar o oră înaintea termenului limită.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 26 Martie 2014, 22:50
Mircea Diaconu a anunțat, în jurul orei 23.00, la Biroul Electoral Central, că a adunat aproximativ 125.000 de semnături pentru susținerea candidaturii sale, ca independent, la alegerile europarlamentare.
Numărul de semnături necesare depunerii candidaturii este de 100.000.
El a susținut că au fost mai multe semnături, însă unele dintre ele au fost declarate "neconforme".
Diaconu s-a declarat impresionat și motivat de numărul mare de semnături pe care le-a adunat într-o perioadaă scurtă, de patru-cinci zile.
"Sper că BEC va da un verdict în curând", a afirmat Diaconu.
Întrebat cum comentează decizia Agenţiei Naţionale de Integritate, care a informat Biroul Electoral Central că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European, Diaconu a răspuns că "e dreptul ANI să faca orice demers".
"Faptul că am ajuns aici mi se pare a fi fost cea mai grea probă. În 4 -5 zile sa ajungem să strângem asemenea semnături este absolut fabulos. A însemnat voluntariat pur", a spus Diaconu.
ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare
Agenţia Naţională de Integritate a transmis o scrisoare Biroului Electoral Central în care avertizează că o eventuală decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare ar încălca supremaţia interesului public şi ar avea ca efect privarea legii de efecte juridice.
"Printr-o informare adresată astăzi conducerii B.E.C., Agenţia Naţională de Integritate prezintă o serie de clarificări cu privire la informaţiile vehiculate în spaţiul public în ultima perioadă, referitoare la candidatura domnului Mircea Diaconu", se arată într-un comunicat al ANI.
Agenţia aminteşte că Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil de Curtea de Apel Bucureşti, iar recursul său a fost respins de Instanţa Supremă, după ce acesta a ocupat simultan funcţia de director al Teatrului Nottara şi pe cea de senator.
Potrivit legii, Mircea Diaconu nu mai poate ocupa o funcţie eligibilă până în 2015, deci nici pe cea de europarlamentar.
Mircea Diaconu a declarat că aşteaptă o eventuală contestare a candidaturii sale pentru a se adresa justiţiei, care să hotărască dacă el poate sau nu să candideze.
Acuzaţiile la adresa lui Mircea Diaconu
Fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu a fost achitat, recent, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, instanţa dispunând ca acesta să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei.
ANI a precizat, ulterior, că decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB) prin care Mircea Diaconu a fost achitat, pe fond, pentru conflict de interese "nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European".
În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.
În 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu şi-a înaintat demisia din Senat.
Dosarul lui Mircea Diaconu a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 19 martie 2013, trimiterea cauzei la această instanţă, întrucât acesta nu mai era parlamentar.
Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Mircea Diaconu că, în calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.