Mircea Diaconu, retras de pe listele PNL pentru europarlamentare
Liberalii au hotătât prin vot secret retragerea lui Mircea Diaconu de pe listele pentru europarlamentare, din cauza acuzaţiilor de incompatibilitate aduse de ANI.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 18 Martie 2014, 16:22
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că Mircea Diaconu a fost scos din lista partidului pentru europarlamentare, după ce liberalii au luat act de comunicatul ANI şi sentinţa ÎCCJ.
"S-a dat un vot. S-a prezentat situaţia. Am luat act de comunicatul ANI şi de sentinţa ÎCCJ. A fost un vot, un vot secret. 39 de colegi s-au pronunţat pentru retragerea lui Mircea Diaconu din listă, 18 pentru rămânere", a spus Antonescu, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
Întrebat dacă l-a reevaluat pe Mircea Diaconu, liderul liberalilor a răspuns că nu are acest obicei.
"Nu am acest obicei. Nu folosesc acest termen. Îl las altora", a afirmat Antonescu.
El a explicat că în ceea ce priveşte locul rămas liber în lista PNL pentru europarlamentare toţi candidaţii au urcat cu câte un loc şi s-au adăugat alţii la rezerve.
Astfel, în locul lui Diaconu pe lista la europarlamentare va urca Eduard Hellvig, următorul pe lista decisă iniţial.
Diaconu a plecat din sala de sedinţă fără să facă declaraţii.
Acuzaţiile la adresa lui Mircea Diaconu
Fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu a fost achitat, recent, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, instanţa dispunând ca acesta să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei.
ANI a precizat, ulterior, că decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB) prin care Mircea Diaconu a fost achitat, pe fond, pentru conflict de interese "nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European".
În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.
În 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu şi-a înaintat demisia din Senat.
Dosarul lui Mircea Diaconu a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 19 martie 2013, trimiterea cauzei la această instanţă, întrucât acesta nu mai era parlamentar.
Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Mircea Diaconu că, în calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.