Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare. Decizia finală, la Curtea de Apel
Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare, a decis, sâmbătă, Tribunalul Bucureşti. Decizia nu este definitivă.
Articol de Cătălin Purcaru, 04 Aprilie 2014, 21:47
Tribunalul Bucureşti a admis contestaţia depusă de Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare, după ce Biroul Electoral Central i-a respins candidatura.
Decizia Tribunalului nu este definitivă și va putea fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în cel mult două zile de la înregistrarea cererii, dar nu mai târziu de 15 aprilie.
Membrii Biroului Electoral Central i-au respins candidatura lui Diaconu și au motivat că acesta nu poate ocupa o funcţie publică până în 2015.
În motivare se arată că la momentul depunerii candidaturii, Mircea Diaconu se afla în perioada de interdicţie a ocupării unei funcţii eligibile.
Biroul Electoral Central a ţinut cont de raportul Agenţiei Naţionale de Integritate referitor la starea de incompatibilitate în care s-a aflat fostul liberal, ca urmare a exercitării concomitent a funcţiei de senator şi cea de director al Teatrului "Nottara".
Partidul Noua Republică, respins și de Tribunal
Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia depusă de Partidul Noua Republică, după ce Biroul Electoral Central i-a respins formaţiunii listele de candidaţi pentru alegerile europarlamentare.
Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o hotărâre definitivă în cel mult două zile de la înregistrarea cererii, dar nu mai târziu de 15 aprilie.
Decizia în cazul lui C.V. Tudor, amânată
Tribunalul Bucureşti a amânat pentru duminică luarea unei decizii în cazul contestaţiei depuse de Corneliu Vadim Tudor, după ce Biroul Electoral Central i-a respins candidatura pentru alegerile europarlamentare.
Decizia instanţei nu va definitivă şi va putea fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o hotărâre definitivă în cel mult două zile de la înregistrarea cererii, dar nu mai târziu de 15 aprilie.
9 partide și 7 independenți respinși de BEC
Nouă partide sau alianţe electorale şi şapte independenţi au fost respinşi de Biroul Electoral Central.
În urma verificărilor, Biroul a constatat că mai mulţi candidaţi propuşi de PRM nu au specificat în declaraţia pe propria răspundere dacă au colaborat sau nu cu fosta Securitate.
Mai mult, listele de susţinători depuse de preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, conţin mai multe nereguli.
Drept urmare, BEC a constatat că numărul de semnături ale susţinătorilor PRM a scăzut sub minimul legal de 200.000.
Candidaţii nemulţumiţi de decizia Tribunalului Bucureşti pot să se adreseze Curţii de Apel Bucureşti, iar listele de candidaţi pentru alegerile europarlamentare vor rămâne definitive din data de 16 aprilie.